Daca este sa te uiti in presa (din Romania), ajungi inevitabil la concluzia ca o sa murim, ca lumea merge catre dezastru, ca apocalipsa este dupa colt. Inundatii, pandemii globale, crize financiare monstruoase, boli care tot apar, somaj, revolte, incalcarea drepturilor cetatenilor, teoria conspiratiei, meteoriti care ne trec pe langa ureche, accidente, dezastre ecologice, etc, etc.
Dar lucrurile nu stau chiar asa de rau, comparand cu toata istoria noastra de umanitate, de aprox 6000 de ani, de cand ne alergau mamutii pana acum.
- Speranta de viata a crescut. Cine trecea de 30 de ani era considerat batran. Toti faceau copii repede, pentru ca stiau ca or sa dea coltul destul de repede
- Mortalitatea infantila a scazut
- Numarul de morti datorate bolilor mai mult sau mai putin simple a scazut: Inainte, orice apendicita, orice infectie la o masea sau o pneumonie erau fatale. Acum sunt exceptii.
- Curatenia a crescut: Acum 400 de ani, toate orasele din Europa civilizata erau o hazna infecta. Oamenii aruncau galeata cu nevoi direct in capul trecatorilor. Acum e mai curat. Chiar si oamenii sunt mai curati: inainte era conceptul ca daca faci baie mai des de odata pe an te poti imbolnavi si muri. Oamenii de la curtea Regelui Soare, Ludovic al XIV, toti erau plini de paduchi si puteau groaznic.
- Incendiile au scazut ca pondere distructiva per eveniment. Inainte, cand lovea un incendiu, jumatate dintr-un oras disparea. Acum exista metode de interventie mult mai eficiente. 1-2 case maxim.
- Cutremurele afectau inainte un procent mult mai mare de oameni. Acum exista tehnologii de constructie cu rezistenta ridicata la cutremur. Exista alerte anti-tsunami.
- Violenta si insecuritatea era mult mai raspandita. Taiatul capetelor, trasul in teapa (aici cred ca era mai bine atunci), omorurile pe strada, jaful la drumul mare. Acum sunt muuuult mai rare. Sunt zone in lume unde gradul de insecuritate inca e mare, in special in Africa, America Latina si unele tari din Asia, dar in restul lumii e incomparabil mai bine.
- Sunt mai putine sanse sa mori de inundatie. Zonele de risc au fost delimitate, alerte anti-inundatie sunt emise, teoretic oamenilor nu li se mai dau asa de usor autorizatii sa isi construiasca case in zone inundabile… Ce e drept e ca daca acum 200 de ani eram 1 miliard de pamanteni, acum suntem 7 – a crescut riscul sa moara oameni, dar ca procent, riscul a scazut.
- Nu mai traim foamete. Da, mai este seceta, sunt probleme in anumite zone de pe planeta, dar NU mai murim de foame (din nou, fac exceptie cateva zone din Africa, din cauza logisticii precare). Mancarea circula, la fel si banii. In 1947, cand a fost marea foamete din Romania, atunci au murit oameni pe capete. Acum, cand e un an foarte prost, cresc preturile cu 30%. E o diferenta
- Drepturile cetatenesti sunt mult mai bune. Inainte negrii, tiganii, femeile, saracii, handicapatii, homosexualii, cei care aveau alte religii si multe alte categorii NU aveau drepturi si libertati. Acum au. Nu este perfect nici acum, dar este incomparabil mai bine. Milioane de oameni au fost arsi pe rug in numele lui Dumnezeu, razboaie au fost purtate in numele credintei cele drepte (oricare ar fi aceea).
- Suntem mai bogati decat eram acum 100, 500 sau 1000 de ani. Adica venitul mediu iti permite ai un trai mult mai ridicat pe piramida lui Maslow. Nu mai mori de foame, nu mai mori de sete, nu iti mai este frig, nu iti mai este frica de dinozauri. Iti permiti mult mai multe. Acum omul mediu are alte probleme existentiale.
- Avem acces la mult mai multa informatie. De fapt suntem agresati de ea. Orice eschimos cu un telefon mobil poate sa afle mai multe informatii decat putea un presedinte de stat acum 20 de ani, inainte sa se inventeze Google.
- Accesul la educatie a crescut. Informatia este disponibila peste tot. Harvard, MIT, si multi altii ofera GRATUIT cunoasterea. Trebuie doar sa vrei sa inveti.
- Numarul de oportunitati a crescut ENORM. In primul rand suntem de 7 ori mai multi decat eram 200 de ani. Poti sa vinzi lucruri la mult mai multi oameni. In al doilea rand, sansele sa ajungi de la zero la milionar sunt mult mai mari acum decat pe vremuri. Atunci, ca sa ajungi smecher, trebuia sa fii un razboinic foarte eficace in praduirea altora, sau sa sclavagesti multi oameni.
- Energia este mai curata acum (procentual vorbind) decat in trecut. Inainte trebuia sa arzi lemne si carbuni. Londra era toata neagra datorita cenusii. Acum exista si optiuni mult mai ecologice: convertirea in energie a vantului, apei, mareelor, soarelui, etc.
Nu traim intr-o lume perfecta, dar comparativ cu toata istoria noastra, stam de departe cel mai bine.
Dar atunci de ce acordam atat de multa atentie stirilor negative? Pentru ca este ceva in ADN-ul nostru. Supravietuirea noastra ca specie a tinut de faptul ca am fost atenti cand ceva rau s-a intamplat. Vine dinozaurul, a mancat 3 oameni – trebuie sa fugim. Vine ciuma in satul vecin – trebuie sa fugim in munti sa supravietuim. Vin turcii – ne retragem. Acum este mult mai usor sa acumulam stiri negative. Atata tot.
Dar trebuie sa intelegem ca traim intr-un moment in care este cel mai usor sa realizezi ceva memorabil. Sunt toate premizele create. Acum tine doar de tine sa faci un lucru bun pentru tine si altii, sau sa te concentrezi pe stirile negative.
Focus.
15 motive pentru care lucrurile nu stau chiar atit de rele pe cit par?
Doamne, groaznica perspectiva de viata cu un asemenea motto mai ai.
(Eu aleg sa traiaesc bine si frumos, fara sa ma cramponez de lucruri care mi-ar fura din drumul pe care il am de parcurs.)
Si acum, cu MARE RESPECT, punctul meu de vedere:
1. media de 30 de ani, nu mai e valabila in epoca bronzului, cind suie la 40 de ani. Restul, paleolitic, lumea antica – a se tine cont de razboaie, molime, numarul crescut al populatiei fara a se tine cont de infrastrucura. Facem referire la ce vremuri in lumea in care traim?
2. Da, asa este, mortalitatea infantila a scazut. Trist este ca si natalitatea.
Si pentru ca vorbim limba romana, in Romania, mortalitatea infantila s-a dublat.
3.Nu stiam ca exista boli mai mult sau mai putin simple. Si daca da, in multe zone din lume, inclusiv Romania, inca se moare dintr-o simpla apendicita. Sau pneumonie, sau abces. Trist nu?
4.Curatenia a crescut. Pffff. Comparam o lume din trecut cu cea din prezent, cu mobile, tv, calculatoare. Romanii aveau bai si se spalau, apropos.
Bun, in lumea in care traim noi acum, civilizata, cunosc multi pensionari la bloc care se spala unul dupa altul si trag apa dupa mai multe utilizari a maretului scaun….pentru ca apa costa, si pensii ioc. Merg pe strada si lumea pute, dupa un parfum scump in care incearca sa isi ascunda baia nefacuta 9(si ma refer la domnite cu fite). Etc, etc.
5. Incendiile au scazut comparativ cu ce?
In vremurile in care traimm, da, nu mai avem lumina de la lumanari si lampile cu gaz.
Dar acum ard case si patrimonii ca sa se faca loc blocurilor. Explodeaza centrale de apartament. Acum dam foc padurilor si incendiem locatii cind facem greve. Nu sint incendii? Hai sa facem un procent al lor.
6. Cutremure? Acum se moare mai mult in cutremur ca pe vremuri. La fel si in tsunami, si alunecari de teren. Sa explic de ce?
7.Violenta si insecuritatea mai mari atunci? Pe ce insula minunata traiesti? Eu nu ma uit la tv de ani de zile, si totusi nu sint rupta de realitate. Aduna razboaiele, atentatele, jafurile, accidentele ( auto, avion, feroviare, navale, centrale nucleare, etc), luptele de strada, bandele de cartier. Despre ce vorbesti aici?
8.A scazut riscul ca oamenii sa moara de inundatie, si dam si procent. Buuun.
Vorbim comparativ cu marele potop?
Daca nu, atunci punem in balanta inundatiile, tsunami, ruperile de baraje, alunecarile de teren si uraganele cu ce in istorie?
9.”dar NU mai murim de foame”. WAW, NU cu caps. Nu mai murim de foame? Se moare de foame in toata lumea, inclusiv Romania. Cauta pe Google.Trist, NU?
A si lagarele de concentrare nu sint departe de noi ca vremuri. Inca mai sint supravietuitori. Dar nu au murit de foame. Au murit asa, aiurea.
Si cu nu mai e seceta, numai anul acesta si ma refer numai la tara noastra, A FOST SECETA, si oamenii isi vind animalele la abatoare ca sa nu moara de foame in curtile lor.
10. Drepturile cetatenesti nu sint mult mai bune. Sint mai multe si nu se respecta. E trista formularea ta cu negrii ( afro-americani, sau afro- de unde vrei tu), handicapatii – brrrr – ( CORECT PERSOANE CU HANDICAP).
Milioane de oameni mor si acum luptind pentru: apararea drepturilor lor, religie. Milioane de oameni mor in razboaie inutile, pioni ai marilor puteri. Despre ce vorbesti?
11.Sintem mai bogati? Sintem mai saraci. Am devenit scalvii unor sisteme care nu ne mai lasa libertatea de a alege, de a decide, de a trai.
Sau vorbim despre bani? Cuosti salarizarea in tara noastra? Dar in tarile UE? Dar in tarile subdezvoltate ( ASA E, CARE SALARII? )? Te referi la bogatia marilor magnati? Eu nu ii cunosc si nu pot face o referire sau raportare la un pumn de oameni, comparativ cu celelalte 6 miliarde de oameni. ( am dat credit bogatiei la 1 miliard)
12.Si pe vremuri, exista informatie. Pe masura populatiei. Si mai vreau sa spun ca pe vremuri se citea o carte mai mult ca acuma.Si se vorbea mai frumos ca acum, si mai profund. ( CU EXCEPTII, bineinteles). Si ca o completare, si eu ma folosesc mult de Google, in paralel cu biblioteca ( ce mult ma ajuta, e adevarat).
13. Havard, gratuit? Costa cam 35 mii euro pe an, daca nu te numeri printre norocosii cu bursa.
Accesul la educatie a crescut – pacat ca tinerii aleg sa nu mai citeasca, sa se joace pe calculator, sa nu mai stie cum se scrie o scrisoare, sa astepte sa li se indeplineasca dorintele. Nu generalizez.
14. La punctul acesta, am remarcat cuvinte care nu apar in dictionar, dar pe care cred ca le pot intelege. Aleg sa nu il comentez, e non-sens.
15.Da, energia este mult mai “curata” acum.
Pacat ca planeta este mult mai poluata decit acum 10 mii de ani. Sau 200 la care faci referire. Mai ia o carte din raft, sufla praful de pe ea si mai citeste. Apoi compara.
Comparativ cu istoria din trecut…cine uita istoria e condamnat sa o repete. Si noi o bilbiim repetativ.
In ADN-ul nostru nu sta nimic negativ. In ADN-ul nostru sta instinctul de supravietuiere. Si da, supravietuieste cel mai puternic. Cel mai puternic poate fi in aceeasi masura fizic cu mental, sau doar mental, sau doar fizic. Dar pentru aceasta trebuie antrenament.
1(5)MOTIV(E) PENTRU CARE LUCRURILE NU STAU ATIT DE RAU PE CUM PAR:
1. Supravietuim, iubim, avem speranta, forta, am invatat strinsul din dinti, credem in mai bine, luptam pentru mai bine, iubire, credinta, speranta. Descopera lumea zi cu zi, pas cu pas. Viata e asa de frumoasa. Merita traita, daca o respecti.