Fa urmatorul experiment. Data viitoare cand mergi la o carciuma cu mai multi prieteni, sa vorbesti tu cel mai TARE dintre toti. Ai sa observi ca la final, cand chelnerul va aduce nota, ti-o va da tie. 🙂
Ce inseamna asta? Pe langa faptul ca tovarasii tai vor face misto de tine ca trebuie sa faci cinste? 🙂 Ca respectivul chelner te-a perceput ca fiind alfa-male sau alfa-woman de la masa, cel care e seful/sefa. Si cum traim intr-o lume baza pe perceptii, este bine sa constientizezi acest aspect marunt, care face diferenta intre venituri mari si venituri mici, intre succese moderate si succese uluitoare.
Vorbitul tare este un lucru care noua, romanilor, ne este strain. De mici copii suntem intoxicati de parinti/bunici sa vorbim incet, sa nu deranjam, sa nu ne auda vecinii, sa nu zicem o prostie in gura mare si sa se rada de noi. Este o modalitate de protectie personala, prea introverta.
Cand intri intr-o incapere in care sunt mai multe nationalitati care socializeaza, ce observi? Americanii vorbesc tare. Sarbii vorbesc tare. Altii nu. Si tot asa. Unele natii au educatia sa fie mai expansivi in comunicare. Automat au share-of-voice mai mare, capteaza mai multa atentie, fac o impresie mai puternica si mai de durata. Si obtin mai multa avantaje. Pe cand cei care sunt muti, nimeni nu ii baga in seama. Si brandul lor personal are de suferit.
Asadar, sfatul nostru este sa VORBESTI TARE. Sa nu iti ceri scuze ca existi. Sa se auda in toata camera cand zici BUNA DIMINEATA. Vei arata optimism, incredere in sine si oamenilor le va face placere sa stea in prezenta ta. Vei deveni un lider mai bun si vei obtine mai multe avantaje in viata. Educa-te singur in acest sens.
Nu fi invizibil 🙂
Start Evo!
Ok, am citit si am inteles, IDEEA!! Dar, am ramas dezamagita , la final..nu se scrie NU FI INVIZIBIL?? de ce tot pun unii doi de “i” , cand, nu trebuie?! AM VORBIT DESTUL DE TARE???
RALUCA. Multumim pentru intentie. Stii de ce punem? Pentru ca nu mai stim cum se scrie corect.:) Asta e, ne cerem scuze. Sincer, pe noi ne intereseaza mult mai mult fondul decat forma. De accea scriem si in romemgleza. Eu personal (noro) nu am fost niciodata fanul lui Pruteanu. Si imi asum injuratori de la fanii formei, preferand sa ma concentrez pe fond 🙂
Mersi frumos pentru atentionare. O rezolv acu.
@Raluca: “I say never be complete, I say stop being perfect, I say, let’s EVOLVE.” Tyler Durden, Fight Club.
Din punctul meu de vedere cu ajutorul celor de la “StartEvo” asta facem: EVOLUAM.
Merci pt. SFAT.
🙂 Multumesc Kristof. Nici eu nu as fi putut-o zice mai bine 🙂
UNLIKE! Vorbitul tare este cea mai mare nesimtire. Popoarele cu grad mic de civilizatie vorbesc tare sud-americanii, arabii, indienii, turcii, oameni cu acces limitat la cultura. Dimpotriva romanii sunt extrem de galagiosi intrucat sunt nesimtiti, interlocutorul NU ESTE SURD, nu trebuie sa ii tipi in ureche, la noi si muzica tare si vorvarie si gesticulare la limita penibilului. Incalca normele bunului simt si al convietuirii normale. In Elvetia si Olanda (nu vorbsc de orasele lor unde sunt si ei plini de emigranti), vorbesc de localitati pur-sange, este o liniste de trebuie sa vorbesti in soapta pe strada. Discretia este mana in mana cu civilizatia si cu inteligenta. Gurile mari, mahalagismele sunt la loc de cinste aici in Balcani, din nefericire….Yeah!Uitati-va la tarile civilizate (nu vorbesc de pestritele State Unite – si ei sunt o adunatura de emigranti si nu se poate generaliza nimic. Eu una nu am vazut sa vorbeasca tare, dar este posibil intrucat si ei stau rau la capitolul educatie…Acolo daca vb mai tare in propria-ti casa te trezesti cu Poliatia la usa, te reclama vecinii…Insa e posibil ca un anumit grup de americani mai saraci care au venit in Land of Choice sa se manifestat in acest fel…sau daca erau la restaurant poate ca erau si beti…nu poti sa stii. Insa sa dai sfat pt a vorbi tare, este INADMISIBIL. Sa propagati tzopismul de zero lei si zero bani…Urat! Eu una iau imediat atitudine daca cineva vb tare in birou sau in autobuz, ii spun, mai incet, imi impui capul, nu ma intereseaza sa plec cu capul calendar, ai bunul simt, etc…
Dana, multumim pentru interventia prompta si hotarata. Ne bucuram ca sunt romani care isi sustin parerea tare si cu argumente. Si mai ales care iau si pozitie publica.
Sunt de acord cu tine ca pentru anumite persoane si culturi sa vorbesti mai tare decat restul inseamna sa iesi din rand.
Totodata definitia mea de nesimtire difera de definitia ta. Daca unele popoare prefera sa vorbeasca mai incet, altele prefera sa vorbeasca mai tare (toata zona latina, din europa sau lume). Daca tie nu iti convine acest lucru, este dreptul tau sa ii categorisesti nesimtiti. Nu inseamna ca ai si dreptate. Nici tu, nici noi nu detinem adevarul absolut. Totul tine de definiri.
Totodata ai sa vezi ca si in tarile care le-ai mentionat, cei care au substanta de lideri vorbesc mai tare decat restul maselor. Evident, ai putea sa zici ca toti liderii din lume sunt niste nesimtiti, dar cred ca afirmatia ar fi si mai fortata. 🙂
Noi spunem ca prin simplul fapt ca vorbesti mai tare decat media o sa te faci remarcat si o sa ai avantaje suplimentare. Oamenii te vor percepe mai sigur pe tine, mai puternic, mai leader decat altii… Unii o sa te perceapa si ca fiind mai nesimtit, dar nu trebuie sa te intereseze ce zic toti…
Draga FSE, amesteci marfa cu ambalajul. Liderii da, vorbesc tare pt ca PORUNCESC. Cand vb tare catre cineva vrea cu forta sa imi impun punctul de vedere. SE foloseste cand suferi de sefie, caci un sef civilizat poate sa vb normal, sau in certuri. Cine nu foloseste FORTA ARGUMENTELOR foloseste ARGUMENTUL FORTEI. Se ajunge la a vorbi tare chiar a tipa, insa CINE TIPA nu inseamna ca are si dreptate. In cele mai multe cazuri NU ARE, de acceea recurge la a ridica tonul.Eu din viata vorbesc, DIN PROPRIE EXPERIENTA cei mai nesimtiti vornesc TARE. De aceea pot generaliza: cei cu gurile mari sunt intr-adevar oameni slabi, needucati si care vor sa se impuna asa, de exemplu daca au si ajuns intr-o functie de sef…Strig la altii ca sa se stie “cine e SEFUL” insa in alte tari daca procedezi asa nu te baga nimeni in seama, orice stridenta in comunicare sau gesticulare este de prost gust, NU SE INCURAJEAZA ASA CEVA. Deci nu numai eu spun ca tine de nesimtire, chiar tine…Revin spunand ca NU ESTE DE INCURAJAT SI DE DAT SFAT, este o atitudine de evitat!
Uau! Eu si Dana de mai sus cred ca am fi bune prietene deoarece gandesc exact la fel in legatura cu acest subiect.
URASC VORBITUL TARE! Nu as avea cuvinte suficiente sa descriu cat de mult urasc acest obicei vulgar si penibil. Este expresia clara a lipsei respectului fata de ceilalti, a egoului mare si stupid, a lipsei bunelor maniere, etc. Mai mult, EVIT PERSOANELE CARE VORBESC TARE deoarece ma fac sa ma simt extrem de prost in societate. Nu este necesar sa tipi pentru a fi auzit. Din contra, personal ma concentrez mult mai bine la spusele cuiva care vorbeste incet.
Locuiesc intr-o tara vest-europeana unde localnicii vorbesc incet in locurile publice deoarece au consideratie fata de ceilalti si nu vor sa deranjeze. Copiii sunt educati de catre parintii lor in acelasi sens si, doamne, cat de bine e pentru toata lumea!
Problema e cand mai apare cate-un roman needucat si/sau mandru (ori alt emigrant necioplit) care vorbeste de parca ar avea portavoce la gura si atrage privirile dispretuitoare ale tuturor.
Daca trebuie sa tii un discurs in fata unei multimi, poti vorbi mai tare, dar, in viata de zi cu zi – pe strada, in parc, in restaurante, la plaja, etc. – in tarile civilizate (cu precadere in cele vest europene si nord europene) este absolut ridicol sa vorbesti tare. O sa iti atragi garantat dispretul tuturor! Pe cuvant de onoare.
Nu te lua dupa cartile/articolele de leadership ca nu in toate tarile se aplica un anumit comportament. Un leader adevarat e calm si echilibrat, nu are nevoie sa urle in gura mare, mai ales cand se adreseaza unui auditoriu inteligent.