Calin Rotarus, CEO la ARBO Interactive, una din cele mai vechi companii de pe piata publicitatii online este un tip super tare. E vesel, optimist, pasionat de fotografie si muzica (a fondat si Rock School). Un om cu o experienta foarte bogata, pe care ne mandrim sa il cunoastem de ani buni de zile. A iesit un film cu o reala plusvaloare. Si mai jos, asa cum v-am obisnuit, cateva idei extrase din discutie. 🙂 Start Evo!
StartEvo: Cum ai reusit?
Calin Rotarus: Eu nu consider ca am reusit. Sunt intr-un punct oarecare pe o curba. Din afara se vede o pozitie: conduc o companie respectata, facuta de la zero, care inseamna ceva in piata din Romania. Cand ai ajuns undeva si consideri ca acolo se termina drumul tau, atunci e nasol.
Intotdeauna m-am intrebat oare de ce eu? Oare sunt mai bun ca altii.? Am fost mai destept, mai serios decat altii? Daca ma uit la colegii mei, consider ca oricare din ei ar fi putut sa ajunga aici, daca ar fi avut comportarea corecta la anumite oportunitati.
Suntem asaltati de reclame. Creierul nostru actioneaza ca un filtru. Educatia noastra e de asa natura inca noi pornim in viata cu niste preconceptii, foarte puternice. De multe ori valorifici oportunitatile cand gandesti deschis.
Eu am terminat facultatea in 1991. Insemna primul an in care nu existau repartii centralizate. Pana atunci primeai garantat un post. Stateai 3 ani la postul respectiv, dupa care iti gaseasi alt job. In 1991 ne-au adunat pe toti si ne-au spus: “Anul asta nu va mai putem oferi posturi. Luati diploma si succes in viata!”.
Atunci am avut un sentiment de debusolare. Si eu ce fac? Eram absolut nepregatiti cu totii. Acel moment mi-a influentat gandirea si dupa aia. De-a lungul timpului am lucrat in mai multe domenii de activitate. Am fost inginer. Am fost profesor de matematica. Am lucrat in vanzari. Am fost inginer de film, post productie, montaj, etc. Am ajuns sa lucrez in publicitate online.
Fiecare trecere a fost foarte dureroasa. Ca sa treci de la meseria pe care ai ales-o intr-un domeniu nou e greu. Prima data cand am lucrat in vanzari nu stiam ce este o factura. 🙂
Cand au aparut aceste oportunitati, am zis “Hai sa incerc”. Momentul asta vine dupa momentul “Ar putea fi interesant”. In acel moment intervine filtrul. Alta lume, alti oameni. Cand de la inceput respingi lucrul respectiv, respingi o gramada oportunitati. Gandirea OUT-OF-THE-BOX este foarte importanta.
Acordarea de sansa a unei oportunitati este cea mai importanta. Fiecare din aceste posturi necesita niste calitati, niste trasaturi: Daca esti ordonat si tii lucrurile sub control. Sau daca vrei sa descoperi lucruri noi. Fiecare lucru de genul asta te califica pentru anumite posturi. Se vad din lucruri mici, inca din copilarie.
Al doilea lucru care conteaza in aceste momente de decizie este cum te formezi ca om in perioada adolescentei. Vorbesc din experienta. Copii sunt foarte refractari la valorile care vin spre ei de la parinti, scoala, etc. Atunci ti se formeaza personalitatea. Atunci iei niste decizii: mergi pe calea mai usoara sau pe calea mai grea. Fiecare ia aceasta decizie in adolescenta.
Ai decizii de luat in zona seriozitatii. Ai promis ceva: faci un efort sa iti tii promisiunea sau nu?
De ce mi se pare mie ca aceste oportunitati si privirea lor cu mintea deschisa m-au dus unde sunt acum? Pentru ca nu sunt un om deosebit, cu o inteligenta extraordinara. Dar am fost deschis oportunitatilor care au trecut pe langa mine.
De multe ori, goana dupa oportunitati are efectul invers.
StartEvo: Care au fost primii bani castigati vreodata?
Calin Rotarus: Cand eram in liceu mai vindeam lucruri in talcioc
Primii bani castigati cu acte: in anul 5 de facultate, m-am oferit sa fiu suplinitor la un liceu, predam matematica. Am constatat cat de greu sa castiga banii. Salariul meu era echivalentul a 25 usd/luna. Acum sunt alte vremuri.
StartEvo: Ce carte iti place sa citesti?
Calin Rotarus: Citesc orice. Imi place sa citesc lucruri la care nu ma astept. Chestii profesionale, romane istorice.
StartEvo: Un exemplu din viata ta cand ai ales the hard way?
Calin Rotarus: Au fost momente si cand am ales the easy-way. Singurul exemplu de hard-way este pozitia Arbo Interactive pe piata. Unele companii au aparut si au disparut. Cred ca Arbo Interactive a fost compania care a fost cea mai constanta. Noi am ales sa fim mai constanti, mai seriosi.
StartEvo: Sfatul cel mai relevant?
Calin Rotarus: Sa fie cu mintea deschisa cu privire la oportunitatile care trec pe langa el. Barierele de intrare in multe industrii, afaceri, pasiuni e foarte mica. Acum e loc pentru toata lumea care isi doreste sa faca un anumit lucru. E mult loc pe piata. Trebuie doar sa tii ochii deschisi.