0
(0)

Intai a fost Japonia. Dupa al doilea razboi mondial, au inceput sa faca produse in cantitati uriase, de o calitate indoielnica. Erau vazuti precum chinezii. Usor, usor, dupa anii ’60 au inceput sa isi faca propriile branduri si dupa anii 80 deja lucrurul “Made in Japan” era sinonim calitatii extreme, fara defecte.

Pe urma a venit China. Cu o forta de munca enorma, costuri mici, si zero respect pentru proprietate intelectuala, sustinuti de guvern, a spart piata. Toate statele lumii dezvoltate au inceput sa isi mute productia din tarile lor catre China (si India). S-au inchis fabrici peste tot in lumea dezvoltata, oamenii dati afara, totul mutat. Pana si o parte din servicii au putut fi relocate.

Acum este un fenomen interesant. China de cateva zeci de ani ii calca pe urme Japoniei. Dupa ce au acumulat resurse financiare uriase, au inceput sa creasca costurile. Daca inainte un chinez era platit 30 usd pe luna, acum salariul mediu in zonele industriale a crescut si a ajuns similar cu tarile din estul europei (parca pe la 200-300 usd). Deja nu mai este asa de ieftin sa produci in China. Se si vede ca s-au imbunatati conditiile de viata – acum chinezii chiar au o bula imobiliara, care se tot umfla… Plus ca odata ce produci in China, guvernul are acces la patentele tale mult mai usor 🙂

Dar in ultima vreme, odata cu evolutia tehnologiei, se simte un nou fenomen. O parte din productia industriala se muta inapoi in statele dezvoltate. Doar ca nu se angajeaza noi oameni de pe pietele locale. Nu. Este vorba despre fabrici complet automatizate, in care nevoia de oameni este aproape de zero. Robotizare! Chinezii, oricat de ieftini ar fi (ceea ce oricum nu mai sunt) sunt enormi de scumpi fata de munca unor roboti! Robotii nu se supara, nu cer marire de salariu, nu au NGO-uri care sa faca scandal ca lucreaza in conditii mizere…

Acum, sunt cateva lucruri care ridica niste intrebari:

1. rata de crestere a populatiei este exponentiala. In ultimii 200 de ani am crescut cu 6 miliarde! Trendul se pastreaza. Deci numarul de guri de hranit (si orgolii aferente) creste fantastic de mult

2. resursele planetei scad

3. automatizarea muncii prin robotizare creste, la fel si productivitatea.

In momentul de fata cei 7 miliarde de oamenii (in crestere) ca sa manance, au trei optiuni:
a. sa isi cultive ei/sa culeaga cu mana lor/sa vaneze/sa pescuiasca – denumit generic autoconsum
b. sa munceasca altceva, pentru care sa primeasca bani iar cu banii sa plateasca ceea ce au nevoie (mancare&stuff)
c. sa fie intretinuti (copii, batranii, somerii, bolnavii). Intretinuti de familie, stat, NGO-uri, etc.

Presupunand ca 70% din oamenii isi asigura mancarea zilnica prin munca platita, o mare parte din acestia vor fi pusi pe liber datorita introducerii in anii viitori pe scala larga a robotizarii. Daca un patron acum are 5000 de muncitori, in viitorul apropiat o sa aiba un om care sa apese un buton de on/off si o sala de roboti. O sa vanda mai mult si mai ieftin decat acum, banii se vor concentra la el (si cel care apasa pe buton va primi salariul). In rest 4999 din oameni productivi vor deveni ori intretinuti, ori viitori autoconsumatori.

Intrebarea de 100 de puncte este cum va influenta robotizarea in masa veniturile populatiei globale, si asa in crestere? O sa ajungem sa scriem pe etichete “Fabricat in Romania de romani, nu de roboti”? “Roboti free”? “10% din costul acestui produs se va directiona spre sustinerea populatiei ne-angajate”?

Este o schimbare de paradigma. Dintotdeauna oamenii au fost nevoiti sa munceasca ca sa traiasca. Sa creeze plusvaloare pentru ei si pentru altii. Diviziunea muncii a crescut productivitatea si a putut permite cresterea nivelului de trai.

Oare cresterea robotizarii, combinata cu cresterea populatiei fantastic de mult, combinata cu scaderea resurselor planetare, unde ne va duce? Oare cum ne vor influenta robotii evolutia personala? Cum va afecta lipsa locurilor de munca pe scara planetara evolutia calitatii vietii?

Clar, va creste si mai mult decat atat numarul persoanelor implicate in servicii, nu in productie. Se va cere rapid o educatie urgenta pentru mase uriase de persoane. Dar totusi, oare de cat de multe servicii avem nevoie? Si oare cate din aceste servicii nu ar putea fi automatizate, astfel incat sa scazi si acolo costurile? In turism, toti intermediarii pot fi robotizati. Callcenterele pot fi robotizate la maxim cu ajutorul inteligentei artificiale. Serviciile financiare pot fi deasemenea preluate de oameni (deja partea de investitii pe bursa a fost megaoptimizata de softuri care fac vanzari/cumparari in secunde, pe baza trendurilor si aversiunii la risc).

O sa devenim o societate in care un procent foarte mare din productie si servicii va fi produs de roboti. Atunci multe miliarde dintre noi vor ramane cam pe dinafara… Vor trebui gasite solutii macro si micro. Sunt cateva scenarii de filme SF care ating acest subiect.

Evolutia personala este foarte interesanta in aceste conditii. Si este ceva ceea ce se va intampla in urmatorii ani. Trebuie sa fim deschisi la nou, sa vedem ce putem face pentru a ne adapta. Evolutia accelereaza. Trebuie sa fim si noi pregatiti. 🙂

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?