0
(0)

Traim intr-o lume pragmatica. Cand este vorba sa rogi pe cineva sa DONEZE ceva (bani/timp/relatii/etc), in Romania te lovesti de foarte multa opozitie. Este o incrancenare cum nu vezi intr-o tara normala.

“De ce sa dau? Mie ce imi iese?”

Dar, mi-am dat seama ca este EXTREM de util ca tu sa dai ceva, fara sa ceri ceva imediat inapoi. Este util si cand esti mic/individ, dar si cand esti mare/companie!

superman

1. ITI FACI EXPERIENTA DE MUNCA (daca nu ai).
Cand esti tanar si esti zero ca experienta de munca, te lovesti de un cerc vicios clasic. “La angajare imi cere experienta. Dar cum sa capat experienta daca nu ma angajeaza cineva. Si toata lumea imi cere experienta. Si tot asa….”.

Singura solutie este sa obtii experienta bogata si cu care te poti da mare intr-un CV ulterior, folosind un simplu “tertip”. Sa te duci la cele mai tari organizatii din lumea asta si sa le spui:

Salut, vreau sa lucrez gratis pentru voi. Vreau sa fac voluntariat/internship. Vreau sa invat si vreau sa va ajut gratis. Zero riscuri pentru voi“.

Daca la angajare, esti legat de numeroase restrictii (nu ai experienta, nu angajam momentan, nu esti potrivit pentru noi, nu sunt posturi libere, nu, nu , nu…., cand tu iti donezi timpul si energia ta, iti permiti ca TU sa controlezi jocul.

  • TU te duci la ce firma vrei tu.
  • TU pui conditiile.
  • TU o sa inveti gratis de la ei.
  • TU o sa iti faci noi relatii.
  • TU de fapt esti principalul beneficiar!

2. DONAND, TE POTI DA MARE LA CEI PE CARE-I STII
Faci lucruri frumoase pentru comunitate si le spui celorlalti, sa te vada intr-o lumina mai buna. Nu mai esti doar un producator de termopane, sau un furnizor de servicii obisnuit. Ai ajuns la nivelul urmator. Personal branding.

3. TE POZITIONEZI INTR-O ELITA
Nu oricine doneaza in tara asta. Sunt foarte putini. Arata ca esti un om/o organizatie evoluata.

4. DE OBICEI, TI SE INTOARCE INZECIT
Facand lucruri bune, creezi reverberatii. Schimbi destine. Influentezi mase, nu doar pe cei cativa pe care ii ajuti. Primesti beneficii pe alte parti, de unde nu te astepti, cand nu te astepti. Bile albe. Karma. Etc…

5. AI SUBIECTE DE DISCUTIE IDEALE PENTRU INTALNIRI
Nu mai esti un “capitalist nenorocit”, care esti ahtiat dupa bani, si discuti doar despre bani, masini si femei. Ajungi intr-o sfera mai inalta, mult mai elitista, in care simti ca faci ceva bun pentru comunitate. E un subiect muuuult mai interesant cand spui care este pasiunea ta prin care vrei sa faci bine in lumea asta, decat sa vorbesti despre lucruri frivole, precum banii. Prima impresie conteaza. Salveaza copii, salveaza balenele, salveaza copacii… Salveaza ceva…

6. POTI SA BAGI GUNOIUL SUB PRES

Si, dintr-un erou negativ, poti sa-ti atenuezi imaginea, chiar sa prostesti pe prosti, sa creada ca esti altfel decat esti 🙂 Sa dau cateva exemple extreme, pentru mari companii:

  • Daca esti firma care polueaza cu hidrocarburi, —-> plantezi 1000 de copaci si zici ca esti eco.
  • Daca esti firma care face alimente care te fac obez, iti strica dintii si iti cresc sansele de cancer, —-> faci actiuni prin care ajuti copii, dai sponsorizari la balul bobocilor, etc si brusc esti cool.
  • Daca esti firma care va genera cel mai mare dezastru ecologic din Europa, cu lac cu cianuri si zone devastate, pe o redeventa catre statul roman de 2lei, —->faci cateva case nicaieri, faci un muzeu si te lauzi ca o sa dai de munca la cativa oameni -> devii salvator national pentru prostime.
  • Daca esti companie a statului austriac, care a cumparat pe nimic o companie a statului roman (conditionalitate pentru intrarea in UE), pe o redeventa insignifianta, o companie care are o pozitie de cvasi-monopol pe piata de combustibil din tara noastra, care si-a injumatatit forta de munca, dar si-a cvadriplat profiturile in 3 ani de criza economica, pe fondul cresterii de 3-4 ori a pretului la combustibil, o companie esentiala pentru securitatea nationala a Romaniei … —->Ei bine, o astfel de companie, inspirata de propria sa performanta “antreprenoriala” ne da acum, tuturor, lectii de antreprenoriat. Eventual de “antreprenoriat social” (adica atunci cand ai bugete de milioane de euro pe care ii datorezi la stat, dar tu zici ca faci antreprenoriat social de ei). (ultimul exemplu via dragos dehelean).Costuri mici, efecte mari. Se numeste CSR (Corporate Social Responsability). 🙂

7. TE SIMTI TU MAI BINE
Varful piramidei lui Maslow. Self-Esteem. Ai o parere mai buna despre tine. Ai satisfactia ca dai ceva inapoi comunitatii.

8. RAPORT FAVORABIL COST VERSUS BENEFICII
De multe ori, daca esti companie, beneficiezi de anumite deduceri. De exemplu, poti sa donezi fara nici un cost suplimentar, 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult decat 0.3% din cifra de afaceri. Si, cand dai niste bani care oricum i-ai fi dat la stat ca sa beneficiezi de ceva in plus, palpabil, nu este bine?

9. ITI FACI RELATII NOI
Ai un motiv foarte puternic sa abordezi oameni noi, sa ii cooptezi in actiuni care sa schimbe societatea in bine. Asa cum noi, la StartEvo, am ajuns sa ne crestem relatiile exponential, la fel puteti si voi. Trebuie doar sa faceti ceva util pentru societate si sa ii cooptati si pe altii sa va ajute sa schimbati lumea.

Sunt sigur ca mai pot gasi cateva… Dar cred ca sunt suficiente momentan.

Daca nu sunteti INCA implicati intr-o astfel de activitate din convingere, incercati sa vedeti PRAGMATIC ce puteti voi castiga dand in mod benevol ceva.

Pentru ca, intr-o tara in care aproape nimeni nu da, veti iesi in evidenta. Si tara noastra va evolua mai repede. Este WIN-WIN-WIN.

DONATI! ESTE BINE PENTRU VOI!

PS. Daca v-am inspirat, ne bucuram. StartEvo are nevoie de ajutorul vostru. Dati-ne un mail la go-at-startevo.com ca sa va spunem cum!

 

Later edit:
10. OBTII AVANTAJE ULTERIOARE
Poate cel caruia ii dai acum o sa iti ramana indatorat. Daca faci voluntariat, cei pe care ii ajuti o sa te ajute ulterior toata viata (daca ai facut o impresie buna): recomandari la CV, pile, etc, etc… Daca esti cu obraz mai gros, poti sa ii si bati obrazul respectivului ulterior (Ai vazut ca te-am ajutat cand ai avut nevoie… Nu ma ajuti si tu acum? 🙂)

Eu am dat in acest articol tot felul de motive… Unele laudabile (politically correct), altele mai putin laudabile. Fiecare dintre noi poate sa aiba propriul mix de motive.

Ce conteaza cel mai mult este sa faceti “BINE”. Motivatia pentru care o faceti cred ca conteaza mai putin.

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?