Hai sa ne jucam putin cu termenii din dictionar. “Este bine sa fii lacom.” 🙂 Si in acest moment multa lume habotnica spune “Huo! Pacatosule! O sa arzi… O sa… Vino pe calea cea buna, etc”
Da, eu personal (Noro), consider ca e bine sa ai un grad oarecare de lacomie. Nu foarte mare, dar suficient de mare cat sa VREI MAI MULT.
In plus, termenul “Lacomie” este unul cu conotatii foarte urate. Dar nu e adevarat. Lacomia nu tine DOAR de bani si avaritie, asa cum s-a incetatenit. Lacomia inseamna sa vrei mai multe, sa faci mai multe lucruri, sa ai aspiratii mai mari si sa te dezvolti personal si pe cei din jurul tau.
Motivul #1: Cercetatorii au aflat ca persoanele lacome fac mai putin Altzheimer, pentru ca isi tin creierul ocupat sa macine tot timpul idei de cum sa mai faca ceva. Pe cand cei care erau zen si nu se gandeau la foarte multe lucruri au lasat creierul sa se ramoleasca.
Motivul #2. Persoanele lacome reusesc sa faca mult mai multe lucruri. Au realizari mai mari si satisfactii mai mari. Aici este si un dezavantaja, ca lacomia presupune o stare de frustrare continua latenta, dar care este satisfacuta din cand in cand de realizarile personale. Conteaza sa fii o persoana puternica si sa iesi pe plus (adica bucuria data de realizari sa fie MULT mai mare decat frustrarea necesara continuarii drumului).
Unii prefera sa fie lacomi sa castiga mai multi bani. Altii sunt lacomi sa ajute cat mai multi oameni. Altii sunt lacomi sa invete cat mai mult. Altii sunt lacomi dupa recunoastere. Altii sunt lacomi dupa invataminte. Altii sunt lacomi sa realizeze cat mai multe lucruri, ca sa se simta impliniti sufleteste.
Motivul #3. Poti ajuta mult mai multi oameni. Daca reusesti sa ai mai multe, la un moment dat poti sa dai mai multe celor din jurul tau. Si atunci devii lacom sa faci bine aproapelui tau. Si asta e un lucru superb, care iti da foarte multe satisfactii personale 🙂
Te-am convins sa fii putin mai lacom? Sa vrei mai multe de la viata? Si daca nu iti place termenul lacom, inlocuieste-l cu unul mai frumos 🙂
M-ai convins cand ai folosit Alzhaimerul ca argument.