Alex Todericiu este o personalitate de exceptie. Nascut in 1967 la Bucuresti, tatal a fost profesor universitar de istoria stiintei la Paris – Sorbona, Todericiu a crescut in familia dirijorului Horia Andreescu si traieste de mai mult de douazeci de ani la Viena, unde a absolvit studii de filozofie si stiinte politice cu un doctorat. A publicat zeci de articole despre Romania in presa austriaca (Der Standard, News, Neue Kronen Zeitung) si germana (Kölner Stadtanzeiger, Stern/ Gruner + Jahr) si a relatat din pozitia de corespondent al posturilor de radio RFE/ RL, Deutsche Welle si BBC (departamentele romanesti) in Austria. Consilier de intreprindere al Master Chem Oil, consilier al presedintelui bursei austriece de energie EXAA, jurnalist acreditat al cotidianului de limba germana “Allgemeine Deutsche Zeitung” la Viena. Sustine in Austria conferinte publice despre Romania si este membru al Asociatiei presei straine din Viena din 1991. O experienta de viata uriasa.
In casa dr. Alex Todericiu din Bucuresti, anul trecut, in compania unor intelectuali de marca, ne-a venit ideea numita StartEvo. Am purtat la sfarsitul lui 2011 cu dr. Todericiu o discutie extrem de interesanta, utila mai ales pentru cei care cocheteaza cu ideea plecarii din tara.
Spicuiri din discutia inregistrata:
Dr. Todericiu: Sunt consilier de intreprindere, stabilit in Viena in 1991, unde am ajuns si datorita unui sprijin financiar obtinut de la Fundatia Soros. Au fost anii de inceput pentru cei care au plecat dupa Revolutie din Romania. Foarte putini dintre ei s-au intors in tara, unii din acestia tin o relatie de suflet cu Romania, desi au ramas acolo unde pasii i-au purtat. Eu am ramas din 1991 in Austria.
In anii 91-92 nu exista internet, ziarele romanesti apareau inca in tiraje enorme. Activam pe atunci ca si corespondent al cotidianului ROMANIA LIBERA in Austria. Intr-o seara am observat in Westbahnhof (gara de Vest din Viena) urmatoarea scena: 3-4 romani mergeau prin vagoanele trenurilor romanesti. Prima impresie era ca ar fi putut fi… hoti. Si m-am luat dupa ei. Ma interesa sa fac o fapta civica.:) Si am observat cum strangeau ziare romanesti. Am intrat in vorba cu ei si am ramas pana azi prieteni. Ei doreau doar sa aiba informatii proaspete din tara. Si adunau ziarele lasate de pasageri in tren si le citeau cu nesat! (…)
Astazi, dupa 20 de ani, te intalnesti foarte des pe strada cu limba romana. Limba romana este astazi a doua limba vorbita (statistic) in Viena, dupa limba germana! In present sunt in jur de 70.000 de cetateni romani cu domiciliul in Viena si imprejurimi! (…)
Ce as recomanda astazi unui om tanar? Cum sa isi gandeasca inceputul la Viena? I-as recomanda sa incerce sa internalizeze cultura locului pe care si l-a ales. Nu sunt un sustinator al tezei plecarii in strainatate si a reintoarcerii in Romania. Consider ca fiecare individ are un loc unde s-a nascut (Vaterland-ul german, adica “tara tatalui”) si un loc pe care si l-a ales liber pentru a trai (in limba germana “die Heimat” trad. rom. patria). Alegerea trebuie insa realizata in mod constient constient. Trebuie sa stii ca nu poti sa fii cu capul undeva si cu inima altundeva. Cred ca ar fi recomandabil sa fii ca individ, ca sa spun asa… cu totul in locul in care traiesti. (…)
Cel mai semnificativ argument, pe care l-am inteles de la mama mea, pentru a-mi asigura succesul este stapanirea limbilor straine. Succesul meu, daca il pot numi asa, s-a datorat cunoasterii aprofundate a limbii germane. In momentul in care vorbesti corect limba locului, nu mai esti chiar strain.
StartEvo: Cat de greu v-a fost sa va integrati?
Dr. Todericiu: Integrarea depinde de ce ai invatat acasa. Eu am avut sansa ca mama sa fie profesor de limba germana. Deschiderea pentru cultura occidentala exista din plin. Am acceptat intotdeauna ca locul unde doream sa traiesc e locul ale carui reguli trebuie sa le cunosc. Plus ca am avut sansa sa ajung destul de tanar in Austria.
StartEvo: Ce va place sa cititi?
Dr. Todericiu: Imi place sa citesc lucrari din domeniul stiintelor politice. Imi place sa citesc in limba germana. Am inceput sa citesc carte in format electronic. Cele 2000 de volume din biblioteca mea vieneza cred ca o sa le donez unei biblioteci romanesti din Viena. (…) In dubio, pro libertate! Incearca sa iti pastrezi tot timpul libertatea de miscare a coatelor!