Am fost invitati de doamna profesoara Lavinia Visan (multumiri!) sa mergem sa inspiram elevii de la Liceul Teoretic I.L. Caragiale din Moreni. Asa ca ne-am suit in masina si dupa o ora si jumatate eram in Moreni, o localitate moarta din judetul Dambovita. Paduri de sonde, drumuri nefacute, trafic mare, multe camioane, ploaie, ceata.
Copii in schimb au fost o surpriza pentru noi, din mai multe puncte de vedere:
- mult mai destupati si mai volubili decat in alte orase in care am mai fost. Bravo lor.
- se implicau mai mult, comentau mai mult, puneau intrebari faine si relevante. Bravo lor.
- multi din ei erau FOARTE DEPRIMATI.
- “In Romania totul este copiat. “
- “Nu ne place nici un cantaret, nici o formatie. “
- “Nu avem nici o sansa in Moreni. “
- “Nu avem nici o sansa in Romania.”
- Ce sa fac in Moreni ca sa imi pun la CV?
- Nu au putut sa zica nici macar o singura firma de doamne ajuta, cat de cat aspirationala sa lucreze la ea (Ba da, au zis de un magazin de second hand)
- multi au recunoscut ca au incercat sa lucreze pentru bani, sa isi ajute parintii. Bravo lor. In Tg Jiu le era rusine sa recunoasca ca lucreaza, de frica sa nu rada colegii de ei! Trist. Aici era cineva care semana cu Bill Gates in tinerete, care mai repara calculatoare, o fata care a fost promoterita la Lidl (singura chestie moderna din oras). Bravo lor.
- oamenii isi facusera un CV la ora de antreprenoriat (bravo lor)
- vreo 2 fete aveau bloguri
- destul de pragmatici
- multi faceau naveta in localitatile invecinate
- cand am zis de scos bani pe net, prima optiune top of mind (la fel ca la Universitatea Romano-Americana) a fost video-chatul 🙂
Cand ai parintii care 16 ani te spala pe creier ca traim intr-o tara nasoala, unde nu ai sanse in viata, unde totul este cenusiu, este cam greu sa vezi lumina de la capatul tunelului. Mai ales daca traiesti intr-un orasel monoindustrial, aproape mort. Partea buna este ca avem convingerea ferma ca multi dintre ei o sa ajunga departe. Li se vedea sclipirea in ochi.
A fost o intalnire foarte faina, in care speram sa fi ajutat cat mai multe destine.:) Seria de intalniri cu licee/facultati va continua. Asteptam provincia:)
Keep up the good work.
Sent from myPhone – better than the iPhone
Excelenta idee sa mergeti in liceele din localitatile mai mici!
E foarte important ca si ei sa vada (live) ca se poate! Interactiunea live e de mii de ori mai credibila (pentru majoritatea) decat cea virtuala.
Felicitari pentru idee!
Multumim mult de tot pentru aprecieri 🙂
Domnule Ferseta, multumiri pentru acest material si pentru intreaga actiune! De asemenea, felicitari doamnei Visan pentru inspiratia de a le oferi copiilor din liceul Caragiale din Moreni ocazia de a se intalni cu oameni care sa le inspire viitorul. M-am regasit in descrierea ce ati facut-o acelor elevi: dezghetati, avizi de contactul cu viata reala, visatori, dar traind cu nesiguranta in capacitatea lor de a transforma visele in impliniri. Nu este vina lor ca nu au incredere intr-un sistem local, dovedit nefunctional. Ii judecati cam aspru fiindca la varsta lor nu demonstreaza ca au solutii/initiativa pentru a schimba la nivel de urbe, ceea ce nu merge bine in intreaga tara: justitia, politia, politicul, dar si angoasa societatii civile. Da, schimbarea vine prin educatie! Dar fiti sigur ca acolo, in Moreni, educatia s-a facut si se face cu temeinicie. Dovada este lista lunga a fosti colegi de liceu care acum sunt oameni de cea mai buna calitate, raspindati peste tot in lumea aceasta sau punand umarul la consolidarea clasei de mijloc (adica a celor bogati pe interior), din postura de medici (inca in Romania, si chiar cu planuri de a revenire in Moreni), de economisti, de manageri sau jurnalisti, de profesori, de programatori sau oameni de cultura. Nici nu va dati seama in fata la ce bogatie ascunsa ati stat! Acei copii sunt invatati sa visese, sa dospeasca sperante, sa isi creasca aripi. Ei nu primesc nimic de-a gata. Acolo in Moreni, parinti lor nu au bani sa le faca toate fitzele adolescentine. De aceea, copiii cresc din interior! De aceea, ei sunt cei ce vor reusi! Trebuie numai sa invete ca in lumea aceea reala, din afara orasului de provincie, nimic nu se primeste numai ca un castig al competentelor lor, ci dreptatea si calea proprie se castiga prin lupta cu un sistem partinitor. Ei isi cresc aripi acum, dar trebuie sa-si pregateasca si gheare si dintii ascutiti!
Ati vazut o padure de sonde? Ati fi putut vedea si uzina care pe vremuri furniza TAB-urile romanesti, sau uzina unde s-a construit si asamblat structura metalica a noului pod de la Cernavoda… Moreni ar fi trebuit sa fie un Texas romanesc (in fapt, in perioada interbelica, chiar a fost). Strazile Moreniului ar fi trebuit placate cu aur la cat petrol s-a extras de acolo. Si de ce nu este cazul? In parte, va raspund eu: fiindca resursele acelui oras nu s-au intors catre acel oras. De ce nu ar plati OMV-ul taxe LOCALE pentru petrolul si instalatiile existente acolo? Nu puteti sa-i tineti pe tineri educati in acel oras, si sa le pretindeti sa se implice, atita timp cat nu pot fi proprii administratori ai resurselor locale. Da, stiu si contra-argumentul ca fiecare urbe isi are administratia pe care si-o decide. Nu vreau sa duc discutia in directia asta, fiindca modul in care se face politica/democratie in Moreni (extins pentru provincia din intreaga tara) conduce in fapt la acest exil (masiv) al tinerilor. Pe acei tineri educati nu-i poti pacali cu sacosa de zahar in ziua alegerilor. Ei vad, inteleg si decid ca toate visele lor nu pot fi lipite de acea smoala. Cel putin nu la varsta aceea!
Va invit sa va uitati la Moreni precum la o proiectie a ceea ce Rosia-Montana va deveni peste 10 ani, in cazul in care acel proiect monstruos prin dimensiuni (lacul de decantare a cianurilor va avea un baraj mai inalt decat barajul Vidraru)si prin implicatii la scala umana, economica, la nivel de mediu si patrimoniu va inseamna pentru Romania, daca va fi pornit. Credeti ca redevente de 4% inseamna o afacere inteligenta a statului Roman? Daca ii intrebati pe acei copii ce fac ei pentru renasterea Moreniului, atunci va intreb si eu cat v-ati luptat pentru pastrarea si reinvierea Rosiei Montana? Nu astept un raspuns! Daca inteleg bine, actiunea dvs. nu are rolul de a oferi raspunsuri. S-ar putea totusi sa aibe rolul de a cristalizare oameni buni in spatele unui reviriment local! Un gand bun si multumiri pentru provocare! PS. Bucuros sa te revad Andrei Ioana!
@leonard stoica. Multumim frumos pentru lungul comentariu. Suntem fericiti ca exista oameni ca dvs 🙂 Ar trebui sa fie mai multi!
PS. Nu ii judec pe copii. Nu stiu de unde aveti aceasta perceptie, poate nu am fost eu clar. Pur si simplu am enuntat o situatie care am vazut-o. Sunt foarte multe lucruri care ne-au placut foarte mult la ei 🙂