In ultima perioada din ce in ce mai multi elevi din liceele in care am mers si le-am vorbit ne scriu cu intrebari legate de cum sa alegi facultatea pe care sa o urmezi. Eu, Alina Ferseta, ma chinui sa le raspund si sa le dau solutii. Am trecut prin aceasta alegere destul de devreme, pe cand parintii mei imi sortisera sa fiu invatatoare si ca trebuie sa fac liceul Pedagogic, iar eu, cu foarte mult curaj si fara sa le spun, mi-am mutat singura dosarul si am dat admitere la alt liceu, specializarea Informatica. Consecinta – am facut ceea ce mi-a placut si nu i-am lasat pe ei sa decida pentru mine. Avand acest istoric, au inteles apoi ca decizia alegerii Facultatii imi apartine si nu s-au bagat. Asta nu inseamna ca nu am avut dileme. O sa vedeti de ce.
Am constatat din propria experienta ca este o decizie pe care trebuie sa o iei singur. Pentru ca nimeni nu te cunoaste mai bine decat tine, desi ai impresia ca nu stii ce vrei de la viata. Eu recomand pentru inceput o intalnire cu tine. Te va ajuta sa-ti dai seama mai usor cum sa alegi facultatea.
1. Scrie o lista cu lucruri care iti fac placere – desi aparent nu dau impresia ca au legatura cu facultatea. Sa pictezi, sa asculti muzica, sa desenezi, sa vorbesti cu prietenii, sa scri, sa organizezi chestii, sa mananci, sa calatoresti, sa faci fotografii, sa vizionezi filme si seriale sa, sa, sa … Ce spun astea despre tine? Multe. Imagineaza-te o persoana careia ii place sa calatoreasca si va avea un important job in vanzari cu calatorii in strainatate, prin tara sau oriunde. Cu siguranta te vei simti bine. Dar pune pe cineva foarte comod, caruia ii e greu sa mearga si pana la paine sa faca acelasi lucru; i se va parea foarte greu. Desi i se pare fain un job in vanzari, cu siguranta l-ar uri daca ar trebui sa plece in fiecare saptamana de acasa in nu mai stiu care delegatie. Sau pune un om introvert sa zambeasca zilnic si sa vorbeasca cu sute de oameni. Greu, nu?
2. Acum e vremea pentru o lista cu obiceiuri – stilul tau de viata e unic. Slava domnului ca suntem diferiti, ca pana la urma asta ne defineste pe fiecare ca individ, cu plusuri si minusuri si avem fiecare sansa noastra. Care e perioada din zi in care functionezi cel mai bine? (dimineata, seara, cand te simti cel mai fresh si plin de energie?) Cum inveti? (Rezisti o ora pe scaun concentrat si fara sa te ridici, doar cu cartea in fata? Daca da, macar acum ai o sansa sa fii pregatit pentru cartutiile alea groase pe care trebuie sa le inveti in maxim o saptamana inainte de sesiune) Fumezi, bei cafea, faci sport? Esti ordonat? Dai o atentie deosebita vestimentatie? Ce temperament ai? (Sigur sti, ai facut zeci de texte in reviste, sau cel putin ai invatat la Psihologie).
Acum e timpul sa vedem cum sa alegi facultatea. De obicei daca esti interesat de acest subiect inseamna ca ai mai multe optiuni si nu stii care ti se potriveste mai bine. Sa va povestesc ce s-a intamplat in cazul meu.
Ma uitam destul de mult la televizor si imi placeau reclamele. Ma fascina cum in cele 30 de secunde pot transmite un mesaj; alea bine facute, venite din afara si la noi doar dublata vocea. Publicitatea romaneasca era la inceput in 1996 – 1997. Asa ca prin clasa a 10-cea am zis ca vreau sa fac Publicitate. Google nu exista pe vremea aia si ca informare reuseam sa aflu informatii doar de la cei mai mari care erau deja la facultate. A trebuit chiar sa fac o calatorie pana la Bucuresti. Va dati seama ca venind de la Targu Jiu la Capitala a fost si un pic costisitor. Era si prima mea vizita in acest oras. Asa am aflat ca in cadrul ASE-ului exista Facultatea de Comert cu specializarea Marketing. Pe de alta parte, urmam un liceu cu specializarea Informatica si mi-ar fi placut sa fac Cibernetica. Cum am decis?
3. Un tabel cu coloane, cu optiunile de facultati si am inceput sa scriu plusuri si minusuri. Raspundeti si voi la intrebarile mele. Ce inveti la facultatea aia sau aia? Ce posibilitati de angajare aveti dupa absolvirea facultatii sau chiar in timpul facultatii pentru a va intretine singuri? E important castigul financiar? Asigura facultatea programe de Student Exchange (adica pentru un an sa studiati aceleasi materii la o facultate din afara, prin bursa evident? )Va asigura cazare? Au parteneriate cu companii care sa va primeasca in practica? Tu de ce vrei facultatea X sau Y? Etc.
Tabelul va recomand sa-l completati consultandu-va cu cat mai multe persoane. Implicati-i si pe parinti. Le datorati macar asta. O opinie. Nu zic sa faceti ca ei, dar e opinie din partea celor care iti vor binele e de folos. Intrebati-i pe toti cei pe care ii stiti ca au absolvit facultatea respectiva. Cum le e? Apoi intra pe internet si cauta tot ce se poate despre acea facultatea (ia informatii de pe site-urile universitatilor, experiente povestite de absolventi pe blogurile lor, folositi internetul in folosul vostru). Cand faceti analiza sa luati in considerare si si cat va poate sprijini financiar familia. Pana sa scoti bani din Medicina, poti sa ai ceva de tras si de mancat doar covrigi.
Nu-i usor. De asta va trimit mai intai sa faceti acea intalnire preliminara cu voi insiva, sa indrazniti sa va cunoasteti, cu bune si cu rele, cu plusuri si minusuri. Si alegerea va veni mult mai natural, si fara second thoughts. In cazul meu am ales Marketingul si nu regret nici o clipa.
Si inca ceva! Cand faceti alegerea, faceti-o cu pasiune si nu din impuls. Urmati-va visurile! Sper ca ideile mele sa raspunda la intrebarile voastre legate de cum sa alegi o facultate. Daca da, va mai scriu, altfel il las pe Noro :). Si mult succes la examenul de admitere!
PS – recomand un episod din GILMORE GIRLS – Fetele Gilmore in care Rory se pregatea sa dea la facultatea si nu stia ce sa aleaga Harvard, Yale sau Princeton. ( Sezon 3, episodul 17 – Season 3, Episode 17 – A Tale of Poes and Fire)