Daniel Mitulescu si fratele lui Catalin sunt cunoscuti ca fiind unii dintre cineastii romani de succes, cu multe premii importante castigate pentru filme precum “Trafic”, “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” sau “LoverBoy“. Daniel este producator, este omul care ia decizii daca un scenariu de film ramane pe hartie sau prinde viata si ajunge pe ecran spre incantarea spectatorilor. Cum a reusit el in viata, cat de greu a fost si ce a facut pana acum, ne povesteste chiar el in interviul inspirational pe care va invitam sa-l urmariti.
Momentul cel mai important din cariera a fost acela cand fratele lui Catalin a luat Palm d’Or la Festivalul de la Cannes cu scurt metrajul “Trafic” in 2004. Pentru Daniel, acest film a insemnat prima colaborare. La acest film a fost doar asistent de productie, pe vreme aceea fiind inca masterand la un MBA in Audiovizual in Spania, dupa ce fusese 2 ani in Franta, la Sorbona.
Filmul “Trafic” a fost inceputul succesului.
In 2004 a lucrat ca producator coordonator al filmului “Ryna“, iar in 2005 a realizat impreuna cu fratele sau Catalin filmul de lung metraj “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” cu care au ajuns din nou la Cannes, in 2006, unde au castigat premiul pentru Cea mai buna actrita la categoria Un Certain Regard, desi mai castigasera Premiul NHK-Sundance pentru Cel mai bun Project European.
Catalin, fiind regizor, avea nevoie de un producator. Asa a inceput sa se formeze practic ca si producator in 2005 lucrand la primul lung metraj “Ryna”. Acest film a participat la foarte multe festivaluri.
Cu filmul “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” Daniel Mitulescu si-a format mana de producator. Acest film a fost un proiect foarte complex, de peste 1.5 milioane de euro cu producatori executivi ca Martin Scorsese, Win Wender, o coproductie internationala, ce a facut practic ca proiectul sa devina foarte dificil, incluzand de altfel si zilele interminabile de filmare.
Succesul l-a indreptat pe Daniel spre partea de productie si pe Catalin spre cea de regie.
Daniel Mitulescu a produs filme ale altor regizori, de exemplu filmul de lung metraj “Eu cand vreau sa fluier, fluier“ din 2010, cu Florin Serban ca regizor. In momentele acelea erau putine case de productie.
Fiind 2 tineri romani ce incercau sa se faca cunoscuti, increderea in Catalin ca regizor, experienta celor 4 scurt metraje, dar si scenariul ce prezenta ultima perioada a regimului ceausist, au fost elemente definitorii in pasul important din cariera celor doi. Transpunerea unei povesti in practica, prin momente emotionante, lucruri personale, lucrul de echipa sunt factori motivationali pentru Daniel Mitulescu. Practic toata aceasta munca titanica poate fi comparata cu navigarea unei imense corabii, ce nu trebuie impiedicata in traseul ei de inaintare.
“Greseala cea mai mare este de a face compromisuri“, ne povesteste Daniel, “insa trebuie sa fii foarte sigur de ideile tale pentru a putea izbuti.”
Succesul in cazul lui a fost ceva gradual si nu a declansat o reactie de a te imbata cu succes. Traiectoria a fost treptata si constanta in ascensiune. Presiunea de acum este individuala, de a pastra rigoare si exigenta asupra proiectelor. Nu e o presiune exterioara. Practic succesul pentru Daniel nu e un scop in sine, ci doar un rezultat.
Sunt critici care nu apreciaza anumite filme, dar important este sa se nasca in jurul unui film si opinii pro si contra. Referior la filmul “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii“, in care foarte multi critici spuneau ca perspectiva era prea dulceaga, nostalgica, cu privire la ultima perioada a lui Ceausescu si societatea romaneasca nu era pregatita la momentul respectiv, cum au fost alte natiuni obisnuite cu aceasta perioada. Unii rezoneaza, iar altii doresc alt gen de film. E greu sa ii multumesti pe toti. Cea mai mare satisfactie este momentul premierii cum a fost la Berlin sau la Cannes si acolo iti dai seama ce gandesc oamenii despre filmul tau.
Fiecare film atinge ceva, starneste, declansaza ceva, care nu te lasa indiferent si pentru Daniel Mitulescu, ca producator, acest lucru este cel mai important lucru in alegerea unui film.
Imbinarea calitatiilor celor doi frati, pentru Catalin ca regizor (simtul foarte dezvoltat al situatiilor, a emotiei, a cadrului, feedback-ul foarte bun pe montaj, pe ritm) si pentru Daniel ca producator (ambitia, rigoarea si mentinearea proiectului pe acceasi linie pana la final) au dus la secretul succesului celor doi.
Cel mai important lucru ce il poate transmite tinerilor este de a fi exigent, ambitios, sa stii ce e important pentru tine, sa stii la ce aderi, sa stii sa iei decizii, sa te documentezi continuu ceea ce te pot pozitiona acolo unde doresti sa fii.