Peste tot se spune de ce e bine sa inovezi. Dar sa va zic eu de ce e bine sa copiezi, chiar daca nu da bine :). Consider ca pentru evolutia personala a oricarui dintre noi, cunoasterea ambelor fete ale monedei este cruciala in alegerea corecta.
O sa va spun o poveste personala. Ani de zile am lucrat la cea mai tare companie de pe planeta: The Coca-Cola Company. Unul din lucrurile cele mai importante acolo era sa INOVEZI. Si eu sunt innebunit sa INOVEZ.
De acolo am plecat la Neogen, o firma mica, regionala (4 tari), foarte injurata de unii. Cand m-am dus eu la seful meu (Calin Fusu) sa ii arat ce inovativ sunt eu pe business, mi-a dat o “palma virtuala” si mi-a zis foarte sec: noi nu inovam, noi copiem.
In acel moment, am avut un soc. Efectiv nu intelegeam. Cum poti sa arunci la gunoi conceptul de inovatie? Cum sa copiezi? Tot universul meu era dat peste cap. Si omul mi-a explicat. A fost una din cele mai bune lectii de business pe care am primit-o vreodata. Asa ca, in spiritul transparentei (pe care am invatat-o tot la Neogen), o impartasesc aici, poate ajuta si pe altii. 🙂
In lume, daca te uiti la companiile de succes si la brandurile de succes, MAJORITATEA de 99% nu au fost inventatorii respectivului produs/concept. Facebook, Google, Microsoft, Apple, Mercedes, etc, etc. Pe de alta parte, majoritatea inventatorilor/inovatorilor au murit de foame, au dat faliment. De ce oare?
Sunt cateva consideratii:
1. Cand imi vine o idee geniala si nu mai este pe piata, sunt 2 cazuri posibile:
- ori nimanui nu i-a venit vreodata acea idee pana acum (sanse mici, dar exista). Si atunci o inventez eu, o patentez (daca vreau) si ajung la punctul 2, unde pot sa am sau nu succes comercial
- ori altcuiva i-a venit ideea, a testat-o si a vazut ca nu merge. In lumea asta sunt milioane de entitati mai destepte decat mine, cu mai multi bani si cu mai multe resurse. Daca ei au luat decizia sa nu o faca, poate ca aveau un motiv. Dar, in principiu, daca ideea respectiva ar fi scos bani, atunci foarte posibil ca ar fi pus-o in aplicare. Poate ca ideea nu e atat de geniala pe cat cred ca este 🙂
2. Rata de succes comercial al unei inovatii/inventii este de 1-2%. Asta inseamna ca 98% din inovatori o dau de gard. Asta este statistica. Educarea pietii este oribil de greu de facut si daca nu ajungi repede la o masa critica, mori (economic vorbind).
3. Baietii destepti sunt followerii, nu inventatorii. Si in Vestul Salbatic, pionerii isi luau sagetile in piept de la indieni, colonistii revendicau terenul. Followerii stau pe bara, urmaresc inovatorii cum se dau peste cap sa perfectioneze inovatia lor… Asteapta, ii lasa sa isi cheltuie resursele lor, eventual chiar sa deschida piata. De aceea exista spionaj industrial. Si in momentul in care simt ca face sens economic, ori copiaza ideea, ori o cumpara. Dar, de cele mai mult ori o copiaza. Si atunci, inovatorul, ostenit dupa ani de truda si cu foarte multi bani cheltuiti, efectiv de multe ori nu mai are energie sa mearga mai departe. Pe cand, baietii veseli preiau ideea si merg mai departe. O strategie foarte desteapta. Strategia Gabi Szabo, pentru cine cunoaste (lasa pe altii sa deschida drumul si pe ultima suta de metri accelereaza si castiga cursa)
Este foarte “Intellectually challenging” sa faci lucruri care nu s-au mai facut. StartEvo este asa ceva 🙂 Exista o cultura intreaga in acest sens. Sunt cateva startup-uri care au reusit, restul au dat-o de gard cu gratie. Dar in continuare exista mirajul inovatiei… Sa faci ceva ce nu s-a mai facut. Sa stie lumea ca esti un inovator. Sa obtii faima.
Insa majoritatea oamenilor care fac bani o fac prin copiere, nu prin inovare. Evident, toti incearca sa optimizeze cat mai bine procesele si sa aiba cat de cat o minima diferentiere de competitie. Dar sunt oameni pragmatici, ambitiosi si focusati pe rezultate. Asa ca visatorii se arunca, pragmaticii (copiatorii) nu reinventeaza roata, ci o copiaza, eventual ii aduc niste imbunatatiri minore si o prezinta ca pe o inovatie.
Eu personal am pornit foarte multe proiecte INOVATIVE care au dat gres. Atat de multe incat la un moment dat am zis despre ele ca nu mai sunt proiecte, ci “cercetari de marketing”, ca sa nu ma deprim 🙂
Cum se desfasura un asemenea proiect? Imi venea o idee WOW. Eram indragostit orbeste de aceea idee, incat eram SIGUR ca o sa mearga. Evident ca nu ascultam parerile celorlalti, ca “ce stiu ei”. Si dupa ce ma loveam cu capul de sus, atunci constientizam ca ERA UN MOTIV pentru care inovatia mea nu era pe piata. Partea buna e ca invatam din esecuri si, rar, din cand in cand, mai iesea cate un proiect:)
Din pacate, Romania este plina de pudibonzi. Cand spui ca tu copiezi si nu inovezi, mai au putin si te ard pe rug, fara sa constientizeze cat de ipocriti sunt. Copierea se afla efectiv peste tot. De la brandurile cele mai mari in lume pana la porcariile chinezesti care ne invadeaza. De ce sa infierezi pe cineva ca prefera copierea versus inovatia? Google copiaza. Facebook copiaza. Toti producatorii de masini copiaza unul de la altul. Producatorii de medicamente, prestatorii de servicii, etc. Toti copiem unii de la altii, si este FOARTE BINE. Se numeste urmarirea de Best Practices. 🙂 Se numeste cercetare de piata.
Si atunci, de ce este bine sa copiezi? Pentru ca STATISTIC AI MULT MAI MULTE SANSE DE SUCCES. Si daca te intereseaza asta, atunci, copierea comporta mult mai putine riscuri decat inovatia. Pentru ca ai costuri mai mici si automat preturile tale sunt mai mici.
Evident, exista diverse tipuri de inovatii. In acest articol am vorbit despre INOVATIA/COPIEREA MODELELOR DE BUSINESS. Dar aceiasi discutie se poate aplica intr-o mare masura in alte domenii: la modul cum arata identitatea vizuala, la modul cum este structurat situl tau, la modul cum vorbesti cu oamenii, la caracteristicile unui produs, la cum reusesti in viata, etc. Din considerente de marketing, majoritatea copiatorilor destepti inoveaza la nivel micro si prezinta tot produsul ca fiind o inovatie. Dar e praf in ochi, din acest punct de vedere.
Sunt multe de discutat, poate la urmatoare intalnire StartEvo BeerStorming 🙂
Sugestia mea? Fiti foarte pragmatici cand vine vorba de banii si viitorul vostru. Fiti visatori si inovativi, dar sa nu va ia valul. Si daca va permiteti si va place, INOVATI. 🙂
Bafta! Start EVO!
Foarte intelept sa nu ne apucam sa inventam roata sau apa calda cand ea deja exista insa extrem de nedrept ca epigonii sa aiba castig de cauza…Drepturile de autor ar trebui sa primeze!