0
(0)

Retrospectiv privind, evolutia are 3 componente. Evolutie pe care o vrei tu, evolutie de tip “norocul prostului” sau evolutie ca te obliga altii.

Prima categorie e legata de bla bla-ul clasic: “You can do it!” ,”Yes, I can see the light!”, “Totul este posibil.”, “Nu te da batut.”, “Sunt proactiv.”, “Vreau sa ma fac vedeta, ma duc si imi pun silicoane.”, “Ma apuc de tras de fiare.” Tine de tine sa reusesti si ai toata stima mea daca faci ceea ce iti propui. Aici intra oamenii ambitiosi si puternici!
A doua categorie este de genul “mergi cu valul”: “Ia uite, dom’ne, am ajuns la 40 de ani si nu mai sunt atat de aurolac pe cat eram cand eram mic. Acum pot sa imi permit o cola, sa merg la mall, sa imi iau un tricou mulat…
A treia categorie este cea care nu ne place. Evolutia cu ajutorul coercitiei. Sau mai plastic zic, cu ajutorul batei. X il obliga pe Y sa isi schimbe comportamentul. Parerea mea este ca noi romanii avem nevoie de aceasta a 3-a categorie intr-o proportie mult mai mare. Sa explic.

Zilele trecute eram in parc cu copii. Si erau 2 femei pe la 25-30 de ani care mancau seminte si scuipau cojile pe jos. Evident, mi se pune pata si ma iau de ele.

coji seminte

– O sa faceti voi curat?
– De ce, este vreo problema?
– Da, este. Pentru ca transformati parcul acesta intr-o groapa de gunoi. Si pe urma va plangeti ca traim intr-o tara murdara, de c***t. Din cauza unor oameni ca voi imi este rusine sa spun ca sunt roman.
– Sa te f*******&67^@@@!~?!!!&!

Cum poti sa faci pe cineva sa evolueze, sa fie civilizat, daca respectivul nu vrea? Raspunsul: ca in armata: “Nu stii? Te invatam. Nu poti? Te ajutam. Nu vrei? Te obligam.” Primele 2 aspecte sunt acoperite. Trebuie insa musai sa facem partea de OBLIGATIVITATE.

Evolutia cu bata. Nu te conformezi standardelor evolutive? Zdrang, o bata-n cap (metaforic vorbind). Si tot asa.

Noi romanii admiram civilizatia vesticilor. Cat de nemti sunt nemtii. Cat de curati, cat de civilizati, cat de corecti sunt. Pai de sute de ani, daca ieseau din rand, erau impuscati. Evident ca s-au cumintit si s-au conformat regulilor.

Problema la noi nu este de lipsa de legislatie/reguli. Legi avem tona. Problema este de CERTITUDINEA PEDEPSEI. Daca nu esti sigur ca o sa fii pedepsit, chiar daca dam pedeapsa cu moartea, nu e o problema, regulile se vor incalca in continuare.

Sa va dau cateva exemple: Uitati-va la rovigneta. De cand au pus sistemele de amendare automata, cu camere, gradul de conformitate a crescut enorm, pentru ca stii ca iti iei amenda automat. La fel si cu ridicarea masinilor (desi e o masura destul de abuziva, imi slujeste ca argumentatie in expunere). De cand se stie ca anumite zone sunt vizate de ridicarea de masini, foarte putini mai parcheaza acolo. Certitudinea implica o actiune.

Acum, sunt cateva aspecte de discutat:
1. Cine impune standardele de evolutie cu forta? Poate ca mie imi place sa stau in maldare de gunoaie, cu 100 de pisici care miauna si cu 100 de caini maidanezi. Poate ca mie imi place jegul. Poate ca mie mi se pare normal sa arunc gunoaiele din masina, sa scuip pe strada sau sa scriu MU*E STEAUA in lift. E libertate, nu? 🙂

2. De ce sa ader la niste criterii pe care nici macar nu le vad corecte? Toata lumea arunca hartiile pe strada, eu de ce sa nu o fac? Toata lumea fura, eu de ce nu? Toata lumea asteapta pe altii sa le dea, ce, eu sunt mai fraier?

Educatia este fundamentala. Iar componenta de coercitie din educatie este enorm de importanta. Incerci cu frumosul, dar daca vezi ca nu se poate, ajungi si la pedepse.

Si mai este un ultim aspect.

De ce dracu ne batem capul? Lasa-l pe om sa stea in zeama lui. Daca e prost, merita sa ramana in continuare asa. Pe principiul “Facerea de bine este f***** de mama”. Vrei sa faci bine si vezi ca unii oameni NU MERITA sa fie ajutati, iar evolutia prin coercitie este o evolutie care genereaza conflict. Scoti niste oameni din zona lor de confort. Eventual, dupa o perioada de timp ajung sa aprecieze ca i-ai scos din starea in care erau. Dar pe moment se bat sa isi pastreze status quo-ul.

Acum este in dezbatere publica noul cod rutier cu amenzi foarte mari, dar si cu modalitati de oferire de certitudine pentru pedeapsa. Logic, face sens ca toata lumea sa respecte regulile. Am avea o lume mai buna. Practic, fiind aproape toti cu musca pe caciula mai mult sau mai putin, am prefera sa nu se aplice. Dar aplicarea regulilor este pentru noi evolutie. O evolutie cu ajutorul batei. Dar evolutie.

Evolutia prin coercitie la nivel personal are foarte multe parti bune, mai ales daca cei care te obliga la evolutie stiu mai bine decat tine. Problema este ca in general cei care au coercitia la indemana, TOTI cred ca stiu mai bine. 🙂

Eu, spre exemplu, cand eram in generala vroiam sa ma duc la liceu de electronica. De ce? Pentru ca noi aveam un televizor cu lampi alb-negru care se strica tot timpul. Evident, chemam reparatorul de televizoare tot timpul. Si mi se parea ca te umpli de bani daca esti reparator de televizoare. Doar ca maica-mea avea alta parere. “Trebuie sa te faci contabil – contabilii castiga bani” (era atunci perioada dupa revolutie cand se faceau firme si se cereau contabili). Asa ca am intrat in domeniul economic, unde a fost mult mai bine. La mine a functionat. Si la altii functioneaza, la altii nu (mai ales daca ulterior ajungi sa vezi ca adultii au o viziune prea ingusta). Depinde de mai multi factori. Eu am avut norocul ca maica-mea avea o viziune mai buna decat mine, copilul visator. Altii au ajuns in cariere pe care le urasc fiind impinsi de parinti care le vroiau binele, dar nu aveau viziune. Dar o sa vorbim alta data despre asta…:)

Acestea fiind zise, va rog si pe voi sa atrageti atentia celor care scuipa semintele pe strada sa nu o mai faca. 🙂 Sa folositi puterea voastra de coercitie sa faceti bine, sa faceti lumea din jurul vostru sa evolueze. Bafta!

 

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?