Mesaj din partea lui Alin Burcea:
Nu exista un curs de management care sa invete cum sa conduci sau sa faci o afacere.
Totul porneste de la 2 lucruri:
– o foarte buna pregatire profesionala, aceasta este baza
– pasiune
Fara acestea 2, nu vei reusi mai nimic in viata. Alte abordari sint povesti!
Despre Alin Burcea, proprietarul Agentiei de Turism Paralela 45
Scorpion, 13.11.1963. M-am nascut in Pitesti. Langa Pitesti, in Comuna Stefanesti, Satul Valea Mare locuiau bunicii mei. La bunici am crescut in primii ani din viata, si as putea spune ca am debutat in viata ca un “argesean”. Evident, cele mai frumoase amintiri sunt din acea parte a copilariei, cu imaginea bunicilor mei. In Bucuresti, am inceput scoala in Drumul Taberei, aproape de blocul in care locuiam – Scoala nr 164. Ne-am mutat in Militari (la 4 camere!) si m-am mutat si cu scoala, la 150, in Cotroceni. Ani frumosi, colegi extraordinari, din care (din pacate) o parte nu mai sunt.
Am urmat Liceul Nicolae Balcescu (Colegiul National Sfantul Sava). Un liceu renumit in care se invata serios. A fost o perioada extrem de frumoasa, care m-a format ca om.
Am fost unul dintre putinii baieti din Sfantul Sava care a ales drumul ASE-ului. Majoritatea colegilor mei au ajuns medici renumiti, ingineri foarte buni, fizicieni si olimpici. Ce cautam eu la ASE? Cautam….turismul romanesc….si cred ca inca il mai caut. Am intrat al II-lea la sectia Turism a Facultatii de Comert. Colegii de la Comert ne spuneau, mai in gluma (mai in serios) “Facultatea de Ospatari”. Nu mi-e rusine chiar daca ar fi asa, ospatari cu facultate de profil sunt putini, oricum!
Practica din vacante am facut-o intr-adevar, ca ospatar, receptioner, ghid. Am lucrat 4 ani ghid la ONT, ani frumosi, in care se castigau bani buni (in functie si de….cursul practicat!). Atunci mi-am deschis prima firma, neautorizata evident – un mic birou de schimb valutar. Nu am inselat niciodata pe nimeni am dat intotdeauna numai cursul oficial!
Apoi am lucrat o perioada la ITHR Bucuresti, unde i-am intalnit pe cativa “corifei” ai turismului din acea vreme: Adrian Grigorescu (ulterior mi-a devenit asociat), Sorin Nicolescu (Agentia Olimpic International) si mult-prea-cunoscutul Ion Antonescu (Marshal Turism, evident).
A venit Revolutia. Am orbecait zile si nopti pe strazi, am fost aproape sa intru in cladirea CC-ului (l-am vazut de jos pe Ion Antonescu, el reusise sa intre). Am avut marea sansa sa lucrez ca ghid – interpret pentru ziaristii japonezi de la Yomiuri Shimbun si asa am facut rost de primul capital pentru a porni, la 4 aprilie 1990 firma PARALELA 45 TURISM!
Deschiderea oficiala a avut loc la 6 iunie 1990, in sediul principal de astazi, Bdul Regina Elisabeta 29-31, la parterul Primariei Sector 5.
Vecinatatea cu Primaria si Primarul Sectorului 5 nu mi-a adus intotdeauna bucurii. Am avut o perioada de conflicte puternice cu Domnul Catalin Chirita, si nici astazi nu as putea spune ca Domnul Vanghelie este un bun prieten de-al meu.
Au trecut anii, am ajuns in anul 2000 cand am fost chemat de catre Domnul Dan Matei Agathon sa fiu Secretar de Stat la Ministerul Turismului (2001-2002).
A fost o perioada grea, dar extrem de interesanta pentru mine. Cel mai mult mi-a placut transformarea unor idei in acte normative – legi, ordonante si hotarari de guvern. Din pacate, colaborarea mea cu Domnul Agathon a fost umbrita de intrigile unor micimani infiltrati “politic” si de aceea la finele lui 2002 m-am retras. Am satisfactia realizarii unor acte normative serioase, incheierea privatizarii in turism, proiecte personale (Domeniul Schiabil Predeal – Azuga) sau diverse programe care au devenit “embleme” gen Litoralul pentru Toti.
Cred si astazi ca Guvernul Adrian Nastase a fost primul guvern care a pornit refacerea Romaniei dupa 1990. A fost extrem de greu, ritmul era dur iar Adrian Nastase ne “biciuia” pe toti, dar cred ca in final, am fost eficienti!
Dupa 2003 cel putin la turism am avut “ghinioane” de genul Marius Crivtonencu, Ovidiu Marian sau Ovidiu Silaghi.