0
(0)

Comunicat de Presă

Data: 30.04.2024

Osica de Sus – Prima Localitate Creativă A.I. din România

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Osica de Sus, județul Olt, a devenit prima localitate din România care se mândrește cu statutul de „Localitate Creativă A.I.”. Evenimentul final ”Sci-Fi Fest Osica de Sus” a avut sâmbătă, 27 aprilie 2024, reprezentând punctul culminant al unui an de activități educaționale online și offline și a pus în centrul atenției inovațiile tehnologice și implicarea comunității în dezvoltarea creativității digitale.

Proiectul multi-anual ”Sci-Fi Fest Osica de Sus” a fost organizat de Asociația StartEvo împreună cu Știință&Tehnică.

54 de copii de vârstă școlară, reprezentând 1,3% din populația comunei de aproximativ 4000 de locuitori au învățat să folosească unelte cu Inteligență Artificială să creeze 462 de opere de artă vizuală digitală.

Pe platforma proiectului: www.kidibot.ro/osica-de-sus/ au fost puse la dispoziția publicului 7 micro-cursuri gratuite de Inteligență Artificială.

100 dintre acestea au fost răspândite prin localitate, prin geolocație, astfel încât să se încurajeze turismul. Orice locuitor sau vizitator al comunei poate scana codurile QR afișate prin localitate, ca să vadă obiectele de artă create de către copii.

La căminul cultural din localitate s-a organizat un vernisaj permanent cu cele mai frumoase 100 de lucrări selectate, pentru a fi admirate și fizic de către locuitorii comunei și turiștii curioși.

Vernisajul a oferit o varietate de activități culturale interactive, cum ar fi ateliere de realitate virtuală, prezentări de tehnologie A.I., roboți, teatru, desen clasic și AI, telescoape.

Un moment remarcabil al festivalului au fost atelierele de programare și de robotică, care au atras atenția participanților și au subliniat importanța educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în comunitate.

 

Primarul din Osica de Sus, domnul Cezar Filip, a declarat că inițiativa de a aduce acest eveniment în localitate face parte dintr-o strategie mai amplă de a investi în viitorul tinerilor. Prin susținerea creativității și a inovațiilor digitale, Osica de Sus își propune să devină un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

Osica de Sus se angajează să continue să investească în astfel de evenimente și programe educaționale, încurajând astfel tinerii să își dezvolte abilitățile digitale și să participe activ în lumea tehnologiei.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!

https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial/

 

Numele proiectului de reformă: Nr Contract PNRR  NR. 63/PNRR/31.03.2023 Din componenta I5-1 /I5-2

Numele beneficiarului: Asociația StartEvo

Obiectivele proiectului:

==Obiective generale==

– Reducerea decalajului de acces la cultură între zona rurala Osica de Sus și zonele urbane mari
– Motivarea și sprijinirea autorităților locale din Osica de Sus pentru finanțarea proiectelor culturale

 

==Obiective specifice==

– Crearea unui grup tinta de minim 30 de tineri CREATORI de ARTA prin Artificial Intelligence, pe care sa ii invatam tehnologii AI utilizate in cultura

– CREATORII DE ARTA sa dezvolte si publice online 100 de opere de arta virtuale geolocalizate prin comuna, accesibile prin intermediul Platformei non-stop, 24/7

– Eveniment lansare SCI-FI FEST, prin care locuitorii comunei si turisti sunt invitati sa vina si sa experimenteze operele de arta create, precum si cei interesati sa invete ce trebuie sa faca astfel incat sa devina si ei, la randul lor, CREATORI. Astfel, Osica de Sus va deveni PRIMA COMUNA CREATIVA AI DIN ROMANIA.

– Permanentizarea proiectului in maxim 3 luni, pentru functionarea pe termen nelimitat si cresterea portofoliului de opere de arta din comuna prin atragerea in randul CREATORILOR DE ARTA pe turisti si alti locuitori.

Valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea: 222,223 lei, din care 200,000 lei finanțare PNRR

Data începerii și finalizării proiectului: 31.03.2023 – 30.06.2024

Codul proiectului:141

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să-l contactați pe Constantin Ferșeta, Vice-Președinte Asociația StartEvo, 0770.745.585

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?