Suntem o natie tare ciudata. Avem o parere foarte proasta despre noi cand vorbim intre noi. Avem o parere foarte buna despre noi cand ne comparam cu altii. Americanii sunt prosti, bulgarii sunt prosti, nemtii sunt prosti, italienii sunt lenesi, grecii sunt lenesi, somalezii incap toti intr-o cabina telefonica, albanezii sunt vai de capul lor, … Ce sa mai, toate popoarele sunt vai de capul lor, numai noi suntem jmecheri.
La noi, leadershipul este strans legat de jmecherie si este strans legat de individualism. Noi ne descurcam individual, nu ne descurcam in echipe. Daca romanii ar fi existat pe vremea dinozaurilor, probabil ca am fi fost acele insecte amarate care cand a lovit meteoritul ne bagam prin crapaturi si supravietuiam iernii nucleare care urma.
Leadershipul nostru nu prea exista. Ma refer aici la adevarata masura a leadeshipului, nu jmecheria clasica, prin care “ne descurcam noi”
Dar, oricum ar fi, jmecheri sau nu, startevo promoveaza munca asidue pentru a reusi in cea ce iti propui. Asta e, fiecare avem propriul sistem de valori. E ok. Putem spune ca e o chestie culturala. 🙂
Problema noastra este cu pesimistii, cei care se plang de drobul de sare, cei care nu fac nimic si se tanguie penibil, asteptand de la altii. Daca vrei sa reusesti, trebuie sa fii lider. Macar pentru tine daca nu pentru altii. Sa iei initiativa si sa fii proactiv. Sa faci ceva, din ce in ce mai mult. Sa te descurci din ce in ce mai bine
Iulian, cel mai important pentru noi romanii, este sa ne organizam civic.
Trebuie sa ne gasim drumul spre coeziune civica,altfel nu putem fi altceva decat victime, atunci cand suntem condusi de “leadership-ul original de mahala” adica de clasa politica romaneasca.
Suntem un popor caruia ii este “taiata lumina” (adica vlaga civica) usor, usor si deloc surprinzator platim o factura din ce in ce mai mare pentru acest “serviciu” !
Apreciez efortul tau, de a face ceva pentru cei din jurul tau.
Pana la urma noi cei trecuti de 30 de ani, generatia matura dupa revolutie, suntem cei ce ar trebui sa facem ceva pentru societatea romaneasca.
Cred ca in esenta patriotismul, judecand la rece, inseamna sa avem grija unii de altii, sa ne educam si ajungem sa ne aparam interesele in fata abuzurilor clasei politice, fie ca vin prin administratia publica, prin functionarul politistul orin judecatorul corupt.
Sa reusim la un moment dat, oricat de greu ar fi, sa ajungem noi, societatea civila, un cenzor activ al clasei politice.
Atata vreme cat noi suntem “actionarii” Romaniei, este mai mult decat normal ca “administratorii” acestei tari (clasa politica, ce ne trateaza cu lectii de leadership balcanic deloc gratuite, platite de noi cu varf si indesat) trebuie sa ne respecte.
Cred ca acesta ar trebui sa ne fie telul cel mai important.
Nu inchei aceasta postare, inainte de a te asigura de consideratia mea, pentru ceea ce faci.
Frumos articolul, dar eu sunt de parere ca foarte multi romani (exagerat de multi) au o parere proasta despre Romania atunci cand vorbesc cu straini dar si atunci cu vorbesc cu alti romani. Trist….foarte trist!
Multumim Simona. Asta e. Apar factori de schimbare, usor usor 🙂