Sarpanta lemn
Iti construiesti o casa noua?
Sau poate acoperisul tau are nevoie de reparatii serioase?
Casa ta are un pod nefolosit, pe care vrei sa-l transformi intr-o mansarda primitoare?
Acestea sunt doar cateva dintre situatiile in care ai nevoie de o sarpanta.
Ce este o sarpanta?
Este structura care “tine” acoperisul casei tale.
Asociatia StartEvo, prin prietenul nostru Catalin Butmalai. iti prezinta cele doua solutii pentru sarpanta ta, alternative la sarpantele clasice din barne de lemn, care au numeroase dezavantaje.
Scopul acestui articol este sa va aratam beneficiile, atat pentru natura, cat si pentru buzunarul vostru, la sarpantele lamelare/stratificare.
– Prima sarpanta este foarte frumoasa, cu grinzi groase care raman vizibile si “incalzesc” atmosfera casei tale.
– A doua sarpanta …este pentru “grabiti”- timpul de realizare este foarte scurt, este economica pentru buzunar si…la fel de rezistenta si durabila!
In primul caz vorbim despre sarpantele, mai general, structurile din lemn lamelar (stratificat), iar in cel de al doilea, despre o metoda austriaca pe care am asimilat-o (WOLF SYSTEM), de realizare a sarpantelor din lemn masiv, in care tot kit-ul structurii acoperisului este prefabricat.
In cat timp acoperisul tau din lemn lamelar va fi gata?
Este foarte simplu: suna-ma acum la 0723 300 301, ne vom intalni astazi sau cel tarziu maine la santierul tau ca sa discutam detaliile, apoi, in cel mult 3 zile proiectul de fabricatie si calculele finale sunt gata. Mai departe, in cel mult 4 saptamani KIT-ul complet ajunge la santier si poate incepe montajul, care nu va dura mai mult de 7 zile. Si…gata!
Cât mă va costa?
Pretul sarpantelor din lemn lamelar este dificil de estimat fara cateva detalii tehnice importante (forma, deschideri, grosimea grinzilor), insa vestea buna este ca el este strict legat de cantitatea de lemn folosita. La finalul primei noastre intalniri, voi putea sa estimez costul lucrarii.
Catalin Butmalai – 0723 300 301
Ce este o sarpanta din lemn lamelar
Foarte multi dintre noi ne-am lasat, cel putin odata, “vrajiti” de atmosfera unei incaperi dintr-o casa de vacanta, in care focul troznea in semineu iar flacarile desenau umbre pe tavanul brazdat de grinzi groase, totul in jur mirosind a lemn si mere coapte.
Daca vrei si tu asa ceva in noua ta casa, atunci trebuie sa ma suni ca sa vorbim despre o sarpanta din lemn lamelar.
Probabil ca nu stii inca ce este lemnul lamelar, aici gasesti detalii despre acest material si aplicatiile lui.
Ce este lemnul lamelar (stratificat), folosit in constructii? Detalii tehnice
Grinzile din lemn lamelar, care mai sunt denumite si grinzi lamelare sau grinzi stratificate sau denumirea internationala in limba engleza Glulam (Glue Laminated timber), se obtin prin lipirea impreuna a doua sau mai multe lamele din lemn de rasinoase, in conditii de temperatura si presiune bine determinate.
Lamelele, la randul lor, se obtin prin imbinarea succesiva pe lungime, printr-un sistem de frezaje in dinti, a unor bucati selectionate de cherestea cu diverse lungimi, obtinandu-se astfel lamele cu o structura si o coloratie omogena, care se vor prelucra pe fetele de contact inainte de adezivare si presarea in pachet.
Multumita acestei tehnologii, grinzile din lemn lamelar incleiat sunt mult mai stabile in timp, u se crapa si nu se deformeaza asemenea lemnului masiv. Lemnul lamelar are multe avantaje, fiind materia prima lemnoasa cu calitate maxima. Iata cateva dintre acestea:
a.Lemnul lamelar este o resursa naturala regenerabila, ecologica.
b.Instalare rapidă
În cele mai multe cazuri, o structură realizata din lemn lamelar poate fi construita intr-un timp de două ori mai scurt decât o structură din metal sau una din beton.
c.Structuri mai usoare
Structurile din lemn lamelar au un raport greutate/rezistenta mecanica, foarte avantajos. Acest lucru se reflecta in costurile mai mici ale fundatiilor.
d.Rezistență în timp
Lemnul lamelar este un material stabil, care nu se fisurează si nu se deformeaza. Prin tratamente specifice fiecarei aplicatii, rezistenta sa in timp poate fi crescuta si mai mult.
e.Rezistența la cutremur
Forma geometrica de baza folosita in proiectarea structurilor sau sarpantelor din lemn lamelar este triunghiul, cea mai stabila forma geometrica. Daca adaugam greutatea redusa si elasticitatea, aceste constructii devin cele mai recomandabile pentru zonele cu potential seismic ridicat.
f.Rezistența la foc
Constructiile din lemn lamelar sunt foarte rezistente la foc, ele permit un calcul mult mai exact am timpului de prabusire a unei structuri, in cazul unui incendiu. Sunt situatii nedorite, dar e bine de stiut ca pompierii vor intra cu mai multă încredere într-o clădire cu structură din lemn lamelar decât într-una din beton sau metal, facand posibila salvarea mai multor bunuri, diminuarea pierderilor.
g.Rezistența la medii agresive
Atunci cand lemnul se afla in contact cu substante corozive acide sau bazice (hidrocarburi, uleiuri, solvenți, alcool, sare etc).
h.Flexibilitate arhitecturala
Fiind un material natural, cald, care nu se deformeaza si nu crapa in timp, acesta permite o mare libertate in alegerea arhitecturii constructiilor ( sunt posibile deschideri mari, de fara stalpi intermediari sustinere).
Mai multe informaţii despre lemnul lamelar încleiat aici:
Important: de ce lemnul lamelar este un material ecologic?
In ultimii ani, impactul asupra mediului inconjurator devine un argument important in alegerea unui material de constructie, alaturi de pret, calitate si caracteristici tehnice.
Lemnul lamelar folosit in constructii, este fabricat in proportie de 99% din lemn de rasinoase, un material regenerabil, natural.
Multi dintre partenerii nostri din Romania au sesizat aparenta contradictie intre caracteristicile de material ecologic ale lemnului si a constructiilor realizate cu acest material si exploatarea nechibzuita a masei lemnoase cu efectele dezastruoase asupra mediului, pe care le determina. Din nefericire, in tara noastra aceasta contradictie este evidenta, in special datorita dezechilibrului intre exploatare si reimpadurire. Totusi, la scara globala lucrurile stau putin altfel, lemnul in general si in mod special lemnul lamelat incleiat, sunt considerate materiale ecologice, datorita faptului ca lemnul este o resursa regenerabila, dar mai ales fiindca in procesul de productie a acestuia, comparativ cu toate celelalte materiale cu destinatie similara, se consuma cea mai mica cantitate de energie! In prezent, o mare parte dintre producatorii mondiali de energie utilizeaza combustibili fosili.
Inlocuind materialele de constructii ale caror procedee de productie sunt pronuntat poluante (energofage) contribuim in mod direct la reducerea emisiilor poluante din atmosfera terestra.
Exemplul 1: Pentru fabricarea si punerea in opera a unei tone de lemn lamelar incleiat se consuma in medie o cantitate de 1Mjoule, pentru beton -4 Mjoule, pentru otel 60 Mjoule iar pentru aluminiu 250 Mjoule1 .
Exemplul 2: Pentru fabricarea si punerea in opera a unei grinzi cu sectiunea de 100x300mm si lungimea de 10m se elibereaza in atmosfera o cantitate de 6 kg de CO2. Pentru aceeasi aplicatie, dar folosind o grinda din otel se elibereaza 76kg CO2 iar pentru una din beton armat 101kg CO22.
Ce se poate face din lemn lamelar? Aplicatii ale acestui material.
- Sarpante (structura acoperisurilor) pentru case, hotele sau orice alte tipuri de cladiri civile sau industriale.
- Structuri pentru cladiri agricole (grajduri, depozite, manejuri)
- Sali de sport din lemn (terenuri acoperite, sali polivalente, piscine acoperite, tribune)
- Cladiri comerciale din lemn (magazine, restaurante, terase publice, pontoane)
- Extinderi ale unor constructii existente (supraetajari, mansardari, gradini de iarna, sere)
- Constructii publicitare (panouri afisaj, standuri expozitionale)
- Poduri si pasarele din lemn
- Monumente si alte lucrari de arta, restaurari etc.
Uite cum arata progresia unei constructii cu sarpante din lemn stratificat
(Restaurantul Gondola, Bucuresti)
Ai intrebari? Vorbeste cu un expert in Sarpante Lamelare/Stratificate
Natura are nevoie de constructii umane cu un impact de emisii de CO2 cat mai redus cu putinta. Asociatia StartEvo este o promotoare puternica a constructiilor ecologice, folosind lemn stratificat, lamelar. Daca acest articol v-a ajutat, ne bucuram.