0
(0)

Claudiu Lucaci este un om exceptional, cu un traseu exceptional: dintr-un copil sarac, a ajuns consulul Romaniei la SUA. A lucrat in Guvernul Romaniei.  Acum este seful stirilor la TVR1. Ne-a fost recomandat de Mike Costache, lucru pentru care ne bucuram foarte tare. Din aceste 13 minute de film am invatat foarte multe lucruri. Cel mai important: sa iti faci obiective pe 2 ani. Va invitam sa urmariti interviul. Garantam ca merita! 🙂

claudiu lucaci

StartEvo: Cum ati ajuns aici, in acest moment din cariera?
Claudiu Lucaci: Am ajuns aici fara ca eu sa imi propun in mod explicit acum 15-20 de ani. Eu mi-am propus alte obiective utopice.  Acelea le-am indeplinit cu aproximatie chiar atunci cand mi le-am propus. Cele simple s-au realizat mult mai greu. E o ciudatenie. Mi s-a confirmat ca atunci cand iti propui un lucru: daca esti dotat, pregatit si evaluezi corect, ti se intampla.

Eu mi-am dorit sa ajung in diplomatie si sa conduc o misiune diplomatica. Mi s-a intamplat.

Am vrut ca pana la 33 de ani sa am o oportunitate la nivelul institutiilor publice – am lucrat in Guvernul Romaniei

Mi-am propus sa merg in SUA si sa devin un roman care lucreaza in SUA – Mi s-a intamplat.[…]

Pentru mine, plecarea in SUA a fost punctul care mi-a schimbat viata. In acel moment mi s-au confirmat toate preocuparile mele care erau interne[…] Si pe de alta parte mi-am reinceput viata profesionala cu noile sentimente, noile metode de a gandi cariera, preluate din societatea americana.

Claudiu Lucaci: De exemplu: La fiecare 2 ani mi-am propus sa fac o evaluare de parcurs si sa-mi stabilesc o tinta pentru urmatorii 2 ani. Este FOARTE IMPORTANTA. Sigur, poate ca nu se vor realiza. Dar tu ai un plan. Daca iti faci o tinta mult prea putin realista sau utopica, o sa fii dezamagit cand o sa ajungi la cei 2 ani.

La fiecare 2 ani tinta mea s-a atins.

Este cel mai greu lucru sa mai avansezi un pic. Nu poti sa stai in aceasi functie daca simti ca este maximul din functia respectiva, daca simti ca nu esti multumit cu tine. Daca simti ca ai atins limita superioara. Unele joburi sunt joburi de parcurs bun. Te lupti 10 ani, dar nu poti sa pleci dupa 2 ani. Dar ele intotdeauna au o alternativa, un lateral unde te poti duce[…] Poti sa te gandesti sa iti schimbi jobul.[…]

Cunostintele acumulate si felul cum te asociezi cu oamenii si organizatiile – tot istoricul tau devine prezent. Daca nu faci lucrurile astea, incepi sa te plafonezi sau incepi sa devii nefericit.

StartEvo: Cand ati castigat primii bani?
Claudiu Lucaci: La 16 ani eram un copil sarac, aveam doar un parinte. Mama mea nu avea bani. Trebuia sa ma intretin relativ singur. Am simtit ce inseamna de la 16 ani sa trebuiasca sa castigi bani. Am lucrat ca arhivar la o institutie publica. Stateam printre dosare, rafturi si stiu ca ma chinuiam ca sa castig 1200 lei. Cu acei bani am reusit sa ma duc cateva zile la mare.

StartEvo: 3 sfaturi?
Claudiu Lucaci: La un moment dat eram supracalificat. Facusem foarte multe lucruri. […] La noi birocratia si regulile de angajare sunt revoltatoare. Oamenii in Romania sunt luati dupa ceea ce au facut in hartii, nu dupa abilitati. […]La noi nimeni nu stie ce abilitati ai. Daca ai multe functii bifate, esti bun… Ce le-as spune privitorilor: Daca nu stabilesc o tinta, sunt intr-o deriva. Tinta este un obiectiv pe care ti-l propui. Altfel vei fii tot timpul in bataia timpului. Vei fi influentabil. Altfel trece timpul si vei constata ca ai facut numai maruntisuri. Nu-ti pierde vremea, ca vei deveni frustrat. Mai bine faci un singur lucru si te perfectionezi pe el.[…]

Foarte multi oameni isi leaga viata de schimbarile politice – e foarte periculos ca viata ta sa depinda de altii. Viata ta trebuie sa depinda de ceea ce vrei tu sa faci. Tu trebuie sa te duci in directiile in care tu le poti stapani.

Daca te duci la o corporatie mare, nu inseamna neaparat ca vei evolua. Trebuie sa fii foarte realist. Nu te gandesti “am intrat acolo si s-a rezolvat treaba”. Banii nu sunt suficienti niciodata. E vorba de stacheta care ti-o pui in viata.

Eu mi-am propus sa ajung intr-un loc si am ajuns foarte repede. […] Eu acum ma consider un om realizat. Eu acum fac performanta de placere, din ambitie personala si din placere. […]Acolo cred ca ar trebui sa ajunga toti.

StartEvo: Ce importanta are etica in activitatea dvs.?
Claudiu Lucaci: […]Majoritatea sunt ipocriti care spun acest lucru. Mai ales daca lucrezi in business-uri agresive. […]

Etica se imparte in 2: etica personala, principiile personale (care vin din educatie, familie, cultura, mediu in care traiesti, anturajul) si o etica generala (o etica la locul de munca, in care te integrezi). Exista companii cu un anumit tip de etica, unele mai stricte, altele mai relaxate.[…] Eu vad in doua dimensiuni chestiunea asta. Etica se reduce la un bottom line: fa ceea ce crezi ca e bine. […] Numai persoana ta, interiorul tau iti va spune ca daca incerci sa faci bine, o sa respecti si regulile eticii.

Cuvant de incheiere: ar trebui sa faca in viata ceea ce isi doresc. Eu am avut multe obstacole si multi oameni care au incercat sa ma opreasca in drumul meu. Dar cand ajungeam unde vroiam, oamenii il descopereau pe Claudiu Lucaci, nu pe cel perceput de ei. […]

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Avem o rugaminte la tine: poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review:). Multumim anticipat.

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?